RAMAZAN MENÜSÜ
MUSAKKA
TARHANA CORBASI
LAHANA SALATASI
KABAK TATLISI
PATLICAN MUSAKKA &PİLAV
1-2 tane iri boy patlıcan
2 tane domates
Kıymalı Harç için
200gr kıyma
1tane kuru soğan
1tane yeşil yada kırmızı biber
1-2 küçük dal taze kekik yada kurusu
1 çay bardağı sıcak su
Karabiber, kimyon, tuz kekik
Kaynatmak için
1bucuk yemek kaşığı salca
1buçuk su bardağı sıcak su
Üzerine
Bir kase rendelenmiş kaşar peyniri
Hazırlanışı
Kıymayı tencerede biraz kendi suyu ile pisiriyoruz. Suyunu cektikten sonra 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyip doğradıgımız soğan ve biberi de ilave edip bir süre kavuruyoruz.
Baharatlarını ve salçasını ilave edip karıştırıyoruz.Sıcak suyunu ekleyip 5-10 dakika daha pisirip altını kapatıyoruz.
Patlıcanları yuvarlak kesip kızgın yağda kızartıyoruz. Kağıt havluda bir süre bekletip tavamıza bir kat patlıcan dizip kıymalı harctan birer kaşık koyup birer kat daha patlıcan kapatıp tekrar kıyma harcı koyup üzerine domates dilimlerini koyup peynir ekliyoruz.
Salçalı suyumuzu yapıp tavamıza ekliyoruz.
Tavamızı ocakta orta ateste bir süre kaynatıp servis ediyoruz.
Fırında yapmak isteyenler
15 dakika kaynatmanız yeterli
Afiyet olsun
Ev Tarhanası ( Tokat Yöresinden )
Yöre yöre yapılışı değişse de Tarhana anne yemeklerinin, babaevinin
kokularındandır. Tokat'da iki çeşit tarhana yapılır. Avusturyada
memleketteki gibi olmasada hayatın getirdiği koşullara göre tarhanamızı
yaptık. Annem ellerin dert görmesin sayende Tarhanamı da kendim
yapıyorum. Benim ayaklı yemek kitabım annem ;) seni seviyorum
Yoğurdu için
5 kg.taze süt
4 yemek kaşığı yoğurt
3 su bardağı aşure buğdayı (yarma)
2 su bardağı çekilmiş aşure buğdayı ( çekilmiş yarma)
2 tane yumurta
4 tepeli yemek kaşığı un
Soğuk su
Tuz
- Tarhanamızı için ilk önce ev yoğurdunu hazırlıyoruz.
-Sütü bir tencerede fokur fokur kaynatıyoruz .Ocaktan aldıktan sonra
ılımaya bırakıyoruz. Serçe parmağımızla sütün ılıklığını kontrol edip
parmagımızı yakmayacak derecedeyken yoğurdu katıp karıştırıyoruz.
Kapağını kapatıp küçük bir battaniye yada kalın bir bezle sarıp ertesi
güne kadar hiç açmadan bekletiyoruz.Yoğurdu 3 gün buzdolabında bekletip
biraz ekşimesini sağlıyoruz.
- Aşure buğdayını (yarmayı) ayıklayıp bol su ile bir gün önceden ıslatıyoruz.
- Geniş bir tencereye yumurtayı kırıp bir köşesinede unu koyuyoruz, önce
azar azar mayalanan yoğurttan ekleyip sonra hepsini boşaltıp
çırpacakla çırpıyoruz.
-Hazırladığımız karışıma soğuk su ilave edip ayran kıvamına getiriyoruz.
- Aşure buğdayının suyunu süzüp tencereye ekliyoruz.
- Tencereyi orta ateşe koyup, Tarhanamız kaynayana kadar karıştırıyoruz .
- Kaynadıktan sonra ocağı iyice kısıp, Tarhanaya çekilmiş aşure buğdayını ekliyoruz. Kısık ateşte yarım saat daha pişiriyor.
- Kaynadıkça tarhana kıvam alıp koyulaşaçaktır.Ocaktan alıp tuzunu atıp karıştırıyoruz.
- Soğuduktan sonra birer çorbalık buzluk poşetine koyup derin dondurucuya atıyoruz.
- Yaz mevsiminde yaparsanız soğuyan tarhanayı kaşık kaşık temiz bir bez üzerine döküp kurutabilirsiniz.
- Afiyet olsun.
TARHANA ÇORBASI
1 Paket tarhana
Su
3-4 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağ
Nane
Pul biber , tuz
Buzluktan çıkarttığımız Tarhanayı tencereye boşaltıp üzerine 3 su bardağı su ekleyip ocakta kaynatıyoruz.
Sarmısakları soyup havanda dövüyoruz, yağ tavasına tereyağını eritip
sarımsakları biraz kavurup nanesini ekleyip ocaktan alıyoruz tuz ve pul
biberini de atıp kaynayan tarhanaya boşaltıp karıştırıyoruz. Tarhanamız
koyu olursa biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun.
LAHANA SALATASI
Yarım lahana Bir tutam maydanoz
Bir tutam dereotu
300 gr.süzme yoğurt
1 yemek kasığı mayonez Tuz ,karabiber ,
2 yemek kaşığı elma sirkesi
Lahanayı ince ince kıyıyoruz .1 yemek kaşığı tuzla lahanayı karıştırıp biraz bekletiyoruz.
Yumusayan lahanayı sudan gecirip süzgeçte bekletiyoruz.
Yogurt,mayonez ,karabiber ve sirkeyi salata kabında karıştırıyoruz.
Suyunu çeken lahanaya maydanoz ve dereotunu doğrayıp yoğurtlu sosa karıştırıyoruz.
Salatamızı servis etmeden önce biraz üzerine yagda yakılmış nane gezdirip servis ediyoruz.
Afiyet olsun
KABAK TATLISI
2 dilim kabak
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı Antepfıstığı yada iri çekilmiş ceviz
Kabak tatlısını hazırlamak için önce kabakları dilimliyoruz.
Dilimledigimiz kabakları akşamdan şekerle birlikte tencereye koyup sabaha kadar bekletiyoruz.
Ertesi gün kabakların sekerli suyu çıkmış olacaktır.
Tencereyi ocağa koyup (indiksiyon ocaklarda 5’de)
kaynatıyoruz kaynadıktan sonra ocağı kısık ayara alıp kabakları
dağılmadan pisiriyoruz. Pistikten sonra tadını kontrol edip sekeri az
ise biraz daha şeker ilave edebilirsiniz.
Kabaklar pistikten sonra servis tabağına alıp üzerine Antepfıstığı veya ceviz ekeleyip servis ediyoruz
Afiyet olsun:
0 yorum:
Yorum Gönder