RAMAZAN MENÜLERI
HELLE CORBASI
KÖFTE
YOGURTLU KABAK MEZESI
KARALAHANA SARMASI
KREM KAREMEL
Helle Çorbası
(Un çorbası)
5 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı pirinç
4 su bardağı sıcak su
tuz, kırmızı biber
Unu teflon tavada hafif renk alana kadar kavuruyoruz. Önceden kavurup sogutursaniz çorbayı hazırlamak kolay olur.
Unu ne kadar fazla kavurursanız çorbanın rengi o kadar koyu olur.
Soğuk unu tencereye alıp üzerine yavaş yavaş sıcak suyu ekleyip bir elinizlede çırpacakla karıştırıyoruz.
Orta ateşte kaynayana kadar karıştırıyoruz. Kaynamaya başladıkca
çorbanız kıvam alacaktır koyu olursa biraz daha kaynamıs su ilave
edebilirsiniz.
Kıvam alan corbaya yıkayıp süzdüğümuz pirinci katıp
tuzunu atıp pirincler pisene kadar daha pisirip sıcak sıcak servis
ediyoruz üzerine kırmızı tatlı biberle süslüyoruz .Afiyet olsun.
KÖFTE
* 500 gr dana kıyma
* 2-3 dilim bayat ekmek içi
* 1 – 2 Soğan
* 2 diş sarımsak
* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 – 2 çay kaşığı kimyon
* 1 yumurta
* Yarım demet maydanoz
* Kızartmak için 1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı
Soğan sarımsak ve maydanozu robotta çekip kıyma ve ekmek içine katıyoruz. Yumurtasını kırıp yoğuruyoruz.
Baharatlarını ekleyip tekrar yoğurup 1 saat kadar buzdolabında dinlendiriyoruz.
Dinlenen köftemizi şekillendirip teflon tavada kızartıyoruz.
Afiyet olsun
*2 adet kabak
KARALAHANA SARMASI
İki taraftan da Karadenizli olunca Karalahana Sarması olmazsa olmazlarımızdan. Ordu 'da kalın ve iri sarılırken Tokatta bir tane iri yapraktan en az 10 tane minik muska şeklinde sarılır. Zor gibi görünse de eliniz alıştıkca hızlı ve düzgün sarmayı başarıyorsunuz. Sunum itibariyle de çok beğeni almaktadır.
1 deste haşlanmış karalahana
1 kase pirinç
2 yemek kaşığı bulgur
1 orta boy kuru soğan yada 5-6 dal taze soğan
1tutam maydanoz
1tatlı kaşığı kuru reyhan yada bir deste taze reyhan
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber, kimyon
Sosu için
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 diş doğranmış sarımsak
1 buçuk su bardağı sıcak su
tuz
Soğan ve maydanozu ince ince dogruyoruz. Pirinç ve bulguru yıkayıp süzgeçten geçirdikten sonra bir kaba alıp ortasını açıyoruz salca su ve zeytinyağını koyup karıştırıyoruz.Baharatlarını atıp soğan ve maydanozunu ekleyip karıştırıyoruz.
Lahana yapraklarını serip ortasını kesip alıyoruz. Kenar yapraklarını uzun seritler halinde kesiyoruz.
Serit halindeki yaprağı elimize alıyoruz 1 tatlı kaşığı harç koyup üçgen olacak sekilde harcın üstünü kapatıp sağlı sollu cevirerek sarıyoruz
Bütün lahana yapraklarını sardıktan sonra yağ tavasına sarımsakları doğrayıp yagla birlikte kavurup salçasını ve tuzunu atıp karıştırıyoruz sıcak suyunu katıp kaynatıyoruz sarmaların üzerine döküp düz bir tabak kapatıp orta ateşte pisiriyoruz
Afiyet olsun
KREM KARAMELL
(4 kişilik )
500 ml süt
1 tane yumurta
2 yemek kaşığı un
1 çay bardağı şeker
1 paket Vanilya
Karamel için
4 yemek kaşığı şeker
Krema malzemeleri süt, yumurta, un ve şekeri tencerede çırpıyoruz.Orta ateşte kıvam alana kadar karıştırarak pisiriyoruz.
Kıvam aldıktan sonra ocaktan alıp ilk sıcaklığı geçene kadar bekletiyoruz.
Teflon tavada yada cam tavada şekeri orta ateşte çok fazla kararmadan eritip hazırlıyoruz.
Cam kaselere sıcak sıcak birer kaşık karemel koyuyoruz.
Kemanın vanilyasını katıp çırptıktan sonra karemelli kaselerin üzerini krema ile dolduruyoruz. Bir gece buzdolabında bekletip ertesi gün ters çevirerek servis ediyoruz. Bu ölçüde 4 porsiyon çıkıyor.
0 yorum:
Yorum Gönder