RAMAZAN MENÜLERi
*Sebzeli Et Yahnisi
*iki Renk Şehriyeli Pilav & Soğuk Mezeler
*Halka Tatlısı
SEBZELİ ET YAHNİSİ
Et Yahnisi dendiğinde aklıma hep mahalle aralarında kesilen kurbanlar ve bu kurbanların mahallenin halkı tarafından hep birlikte doğranıp hep birlikte pişirilip hep birlikte de yer sofralarında bulgur pilavı, un helvası ve yufka ekmeğiyle yediğimiz günler gelir. Bunca zamandır birbirinden güzel yemekler yapsamda o lezzet bambaşkaydı.
Haşlamak için
1 kg.kuşbaşı doğranmış kuzu eti
2 adet havuç
1 adet büyük boy soğan
Birkaç dal kereviz sapı yaprağı
2 diş sarımsak
3-4 su bardağı sıcak su
Tuz, karabiber, kırmızı toz biber, kimyon, zerdeçal
Garnitür olarak
2 adet patates
2 adet havuç
Servis için
1 çay tabağı kadar kıyılmış maydanoz
Etleri kızgın tencerede ileri geri karıştırarak mühürlüyoruz.Bir süre sonra suyunu salmaya başlayınca içerisine bir bütün soyulmuş soğanı,sarımsağı, kereviz saplarını, yaprağını ve dilimlenmiş havucu ekleyip 2-3 su bardağı sıcak su ilave edip pişmeye bırakıyoruz. Etimizi iyice pişene kadar arada bir sıcak su ekleyerek yahni suyumuzunda hazır olmasını sağlıyoruz.
Etler pistikten sonra içerisindeki havuç, soğan ve kereviz sapını alıyoruz.
Başka bir tencereye yarım çay bardağı zeytinyağı koyup patates ve havucu küp şeklinde doğrayıp birlikte biraz kavuruyoruz. Etleri kevgirle alıp garnitüre ekliyoruz biraz karıştırıp baharatlarını atıyoruz.
Tenceredeki et suyunu süzgeçten geçirdikten sonra etlerin üzerine ilave ediyoruz. Sebzeler pişene kadar pisiriyoruz.
Etle sebzeyi aynı anda pişirmememin nedeni et geç pişer sebzelerse hemen haşlanır bu tür yemeklerde sebzeleri sonradan eklerseniz yemeğinizin tadı daha güzel olur.
Servis tabağına aldığımız yahninin üzerine kıyılmış maydanoz serpip servis ediyoruz. Afiyet olsun
Yaseminle Mutfak Keyfi INSTAGRAM: https://instagram.com/yaseminle.mutfak.keyfi?igshid=1bqpg0c3mq20g
Yaseminle Mutfak Keyfi FACEBOOK: https://www.facebook.com/mutfakkeyfimİKİ RENK ŞEHRİYE PİLAVI
İster çay saatinde, ister yemeklerin yanına pratik şipşak bir kurtarıcı
(4 kişilik)
1 Su bardağı şehriye
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1tatlı kaşığı tereyağ
Tuz
2 Su bardağı sıcak su
Şehriyenin
yarısını tencereye koyup üzerine sıvıyağ ekliyoruz renk almaya yakın
tereyağını da ekleyip kavurma işlemini tamamlıyoruz.
Kalan şehriyeyi de ekleyip karıştırıp sıcak suyunu ilave ediliyoruz.
Tuzunu atıp pişiriyoruz.
Afiyet olsun
Yaseminle Mutfak Keyfi INSTAGRAM: https://instagram.com/yaseminle.mutfak.keyfi?igshid=1bqpg0c3mq20g
Yaseminle Mutfak Keyfi FACEBOOK: https://www.facebook.com/mutfakkeyfimHALKA TATLISI
2 ,5 su bardağı un
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı irmik
1 yemek nişasta
1 fiske tuz
3 yumurta
Şerbeti için
3 buçuk su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Çeyrek limon
Kızartmak icin
1 litre yağ
Öncelikle
şerbetimizi yapıyoruz.Su ve sekeri karıştırıp limon suyunu ekleyip
kaynadıktan sonra 20 dakika kadar daha kaynatıp koyu bir şerbet
yapıyoruz. Şerbeti akşamdan yaparsanız daha koyu ve soguk olur.
Su
,tuz,seker ve tereyağını tencerede karıştırarak eritiyoruz.Kaynadıktan
sonra ununu ilave edip tahta kaşıkla pütür olmayacak şekilde karıştırıp
ocaktan alıyoruz.
Ilıdıktan sonra içerisine teker teker yumurtaları ekleyip cok yumusak olmayan bir hamur yoguruyoruz.
Irmik ve nisastasını da ekledikten sonra hamuru sıkma torbasına dolduruyoruz.
Yıldız büyük boy uç kullanabilirsiniz.
Soguk yağın icerisine hamuru istediginiz büyüklükte sıkıp makas yardımı ile kesiyoruz.
Orta ateste hamurları pisirip soguk şerbete bırakıyoruz.Afiyet olsun
Hamurunuz katı olursa bir yumurta daha ekleyebilirsiniz.
Yaseminle Mutfak Keyfi INSTAGRAM: https://instagram.com/yaseminle.mutfak.keyfi?igshid=1bqpg0c3mq20g
Yaseminle Mutfak Keyfi FACEBOOK: https://www.facebook.com/mutfakkeyfim
0 yorum:
Yorum Gönder