YILBAŞI MEZELERi
*iÇLi KÖFTE
*CEViZLi TARATOR
*ŞEHRİYE SALATASI
*ZEYTiNYAĞLI KURU DOMATES
İÇLİ KÖFTE (KIZARTMA)
İç harcı için
300 gr. az yağlı kıyma
3 adet orta boy soğan...
1 çay bardağı çekilmiş ceviz
1 tepeli yemek kaşığı biber-domates salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
yarım çay kaşığı karabiber
2-3 yemek kaşığı tereyağ
Dış Harcı
200 gr.az yağlı kıyma
2 su bardağı çiğ köftelik bulgur
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı un
2 yumurta
1 adet rendelenmiş soğan
1 yemek kaşığı tepeli biber-domates salça
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı sıcak su
Kıymayı orta ateşte kavuruyoruz. Suyunu cektikten sonra tereyağını
ekleyip ince ince kıydığımız soğanlarla birlikte kavurmaya devam
ediyoruz.
Baharatlarını salçasını katıp 5dakika daha kavurup ocaktan
alıyoruz. Soğuması için tepsiye boşaltıp soguduktan sonra cevizini
katıyoruz.
İnce bulgur irmik ve salçayı derin bir kaba koyup sıcak
suyun hepsini boşaltıp karıştırıyoruz ağzını kapatıp yarım saat
dinlendiriyoruz.
Bulgurumuz dinlendikten sonra kıymayı katıp 10-15
dakika yoguruyoruz. Sonra unu, yumurtasını ve rendeledigimiz soğanı
ekleyip tekrar 10-15 dakika yoguruyoruz.
Baharatlarını ekleyip bir kaseye ılık su koyup elimizi suya batırarak tekrar yoguruyoruz. Ben toplam 40 dakika yoğurdum.
Harcımızdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıyoruz isaret ve orta parmağımızla kenarlarına bastırarak oyuyoruz.
Içerisine 1yemek kaşığı harc koyup yavaş yavas ağız kısmını büzerek
kapatıyoruz elimizi suya batırarak limon sekli veriyoruz.Bütün harca
aynı işlemi yapıyoruz.
Teflon tavada bol yagda kızartıyoruz.Afiyet olsun
Tereyağlı sos
50 gr.tereyağını eritip pul biber, kimyon ve karabiber atıp 1 tatlı
kaşığı salça koyup yanmayacak şekilde pisiriyoruz. Yarım çay bardağı
sıcak su ekleyip sosumuzu tamamlıyoruz afiyet olsun
ZEYTİNYAĞLI KURU DOMATES
500 gr yakın domates kurusu
1 adet kuru sogan
1 Yemek kaşığı kuru reyhan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı sıcak su
1 Yemek kaşığı pirinç
Kırmızı toz biber ,karabiber ,tut
Bir tutam kıyılmış maydanoz
Kuru domatesleri sıcak suyun içerisinde yumusayana kadar bekletiyoruz.
Soganı ince ince kıyıp zeytinyağı ile birlikte tavada hafif öldürüyoruz.
Yumusayan domatesleri süzüp soganın üzerine ekliyoruz.
Baharatlarını ve reyhanı da ekledikten sonra biraz pişirip sıcak suyunu ekliyoruz.
Yemegimiz kaynayınca pirincini katıp orta ateste pirincler pisene kadar pisiriyoruz.
Yemek piserken gerek duyulursa bir miktar daha sıcak su eklenebilir.
Pişen yemeğimizin üzerine maydanoz serpip servis ediyoruz.
Afiyet olsun.
TARATOR (Cevizli ve Tahinli )
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı çekilmiş ceviz
8-10 dal maydanoz
1 kaşe süzme yoğurt (250-300gr.)
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1tutam tuz
İsteğe bağlı bir tutam acı pul biber
Tahinli ve cevizli Taratoru ister kahvaltıda, ister atıştırmalık ekmek
üstüne yada davet sofralarınızda soğuk meze olarak kullanabileceğiniz
pratik bir lezzet. Malzemeleri her evde bulunabilecek olan Tarator
isteğe bağlı olarak sarımsak ekleyebilir yada bol acılı yapabilirsiniz
Maydanozu bol suyla yıkayıp ince ince kıyıyoruz, Bütün malzemeleri geniş
bir kapata güzelce karıştırıyoruz. Zeytinyağını ister içine isterseniz
servis ederken üzerine de dökebilirsiniz. Servis tabağına aldığımız
mezemizi bir dal maydanoz yada dereotu ile servis ediyoruz. Afiyet
olsun.
ŞEHRiYE SALATASI
1 su bardağı yıldız şehriye
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 şu bardağı sıcak su
Tuz
Bir kaç dal maydanoz
Bir kaç dal dereotu
2 adet yeşil soğan
2-3 adet kornişon turşu
1 çay bardağı mısır
3-4 adet kokteyl domates
Yarım limon suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Karabiber , kırmızı toz biber, tuz
Şehriyeyi tavada sıvıyağla renk alana kadar kavuruyoruz . Suyunu ilave
edip tuzunu atıp pişmeye bırakıyoruz . Şehriyeler piştikten sonra soğuk
sudan geçirip süzgeçte bekletiyoruz.
Salata malzemelerini yıkayıp ince ince doğruyoruz .
Limon suyu ile zeytinyağını çırpıp baharatları ekledikten sonra salata
ve şehriyeyi geniş bir kasede sosla birleştirip karıştırıyoruz.Afiyet
olsun .
0 yorum:
Yorum Gönder