PEZÜK İÇLİ BÖREK
Karadeniz Bölgesine ait olan Pezük lahanagillere ait bir ot türüdür.
Sarması, turşusu, diplesi ve böreği özellikle karadeniz bölgesinde yapılmaktadır.
Avusturya'da bahçemizde 5-6 kök yetiştirdik bu lezzeti de doğal olarak yararlanma fırsatını yarattık.
2 su bardağı sıcağa yakın su
1 bucuk su bardağı sıvıyağ
1 paket yaş maya
1yemek kaşığı tuz
2 adet küp şeker
Un (1300gr.)
İç Harcı
Bir deste taze pezük
Pul biber,sıvıyağ,
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yufkalara sürmek için
100 gram eritilmiş tereyağ
Üzerine sürmek için
2 yumurta sarısı
-Yaş maya ve şekere suyu ekleyip karıştırıyoruz.
-Sıvıyağ ve tuzunu atıp çırpacakla karıştırıyoruz azar azar un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur yoguruyoruz.
-Hamurumuzu yarım saat dinlendiriyoruz.
-Dinlenen hamurdan 20 tane yumak yapıyoruz üzerine nemli bir bezle kapatıp 10 dakika dinlendiriyoruz.
-Pezükleri bol suda yıkayıp incecik kıyıyoruz tuzunu ve baharatlarını atıp 2 yemek kaşığı sıvıyağ ekip karıştırıyoruz.
-Yumakları tek tek açabildiğiniz kadar açıp üzerine 1 yemek kaşığı kadar tereyağ sürüyoruz.
-Yufkanın bir kenarına pezüklü harçtan koyup bir köşeden başlayarak yufkayı rulo yapıyoruz.
Rulo yaptığımız hamuru elinizle ileri geri sürterek inceltiyoruz.
-Fırın tepsisine yağlı kağıt serip rulo halindeki hamuru tepsinin ortasına sararak koyuyoruz. Diger yumaklara da aynı işlemi yapıp tepsiyi dolduruyoruz.
-Yumurtasını sürüp 185'C pisiriyoruz.
Afiyet olsun
0 yorum:
Yorum Gönder