ÇÖKELEK
Şarkılara bile ilham veren Ham Çökelek Tokatlılar için çok önemlidir. Hamur işleri, gözlemeler Çökelekli olur, çocukların ekmeklerine ( işkefelere)çökelek dürülür. Beş çaylarının yanına çökelek sündürmesi yapılır. Uzun lafın kısası peynir den daha çok tercih edilen süt ürünüdür. Uzun zamandır bende Türkiye 'den Avusturya'ya çökelek taşıdım ama artık kendim yapabiliyorum. Yapımı kolay lezzeti tartışılmaz.
Ekşiyen yoğurtlari çökelek yaparak değerlendirebilirsiniz.
3 litre yoğurt
1 litre süt yada su
1tatlı kaşığı tuz
Yoğurdu süt alıp kendim mayaladım bir kaç gün dolapta beklettikten sonra yoğurdun içerisine sütü yada suyu ekleyip biraz inceltiyoruz .
Fazla karıştırmadan ocakta orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamaya başlayınca ocağı kısıp yoğurt kesik kesik olana kadar ve sarı renkte suyu üzerine çıkana kadar daha kaynatıp ocaktan alıyoruz. 3-4 saat bekletip ılıyınca temiz bir bez torbaya boşaltıyoruz. Torbayı altı yere değmeyecek şekilde asıyoruz.Altına bir leğen koyup sabaha kadar bekletiyoruz.
Ertesi güne suyunu tamamen çekmiş ve kurumuş bir halde ÇÖKELEK'imiz hazır olacaktır.Geniş bir kaba Çökeleği boşaltıyoruz üzerine temiz bir mutfak bezi yadabirkaç kat kağıt havlu ile kapatıp 3-4 saat buzdolabında bekletiyoruz. Böylece son kalan ıslaklığını tamamen almıs oluyoruz.
Çökeleğimizi damak tadınıza göre tuzlayıp buzdolabında yada porsiyonluk posetleyip buzlukta saklayabilirsiniz.
Tuzsuz tüketecekseniz 2-3 günde bitirmelisiniz bozulabilir.
Afiyet olsun
NOT :Çökeleği süzdüğümüz suyu lütfen dökmeyin protein bakımından zengin olan bu su ile ben hamur yoğuruyorum sizede tavsiye ederim.
Yaseminle Mutfak Keyfi INSTAGRAM: https://instagram.com/yaseminle.mutfak.keyfi?igshid=1bqpg0c3mq20g
Yaseminle Mutfak Keyfi FACEBOOK: https://www.facebook.com/mutfakkeyfim
Bu güzel tarif için Hayalimdekiyemekler.com teşekkürler
2 yorum:
Ellerinize sağlık
Merhaba,
ben de evde yaptığımız lora bayılırım, süt gibi çok leziz oluyor, elinize sağlık sizin de...
fulyapimlezzetler.blogspot.com
Yorum Gönder