Blogger tarafından desteklenmektedir.
RSS

PANDİSPANYA' nın püf noktaları



Evde pasta yapmak benim için terapi gibi malzemeleri birleştirip ortaya güzel bir eser çıkarmak hem sizi rahatlatıyor hemde sevdiklerinizi sevindiriyor. Her zaman hazırladığım pandispanyayı iki ayrı ölçüde yazdım.
Pek çok kişinin yaptığı bir hatada verdigimiz ölçüleri daha büyük kalıplara koyup sonuç olmadı diye sitemler yollaması.
Pandispanyayı  pasta kalıbına göre ayarlamalısınız. Pandispanyaya başlamadan önce fırınımızı 200'C açıp ısıtmaya başlıyoruz.


20'lik  Kelepçeli kalıp içindir
(4-6 kişiliktir )

3 yumurta
1 tepeli su bardağı +1 yemek kaşığı  (160gr )un
1 tepeli yemek kaşığı  (20gr) nişasta
1 tepeli çay bardağı şeker(100gr)
2 yemek kaşığı ıspanak püresi yada 2 yemek kaşığı kakao
yarım çay bardağı sıcak su
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı limon suyu

26'lık kelepçeli kalıp içindir
(10-12 kişilik )

6 yumurta  (oda sıcaklığında )
1 buçuk su bardağı  (200 gr. )un
1 buçuk yemek kaşığı  (30gr ) nişasta
1 su bardağından bir parmak eksik  (150gr )şeker
yarım çay bardağı sıcak su
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı limon suyu



 Pandispanyaya başlamadan en az bir saat önce bütün malzemeleri hazırlayıp oda sıcaklığına ulaşmasını sağlıyoruz.
Yumurtanın sarısını  kısa süreli çırpıyoruz.Şekerini ekleyip karıştırıp şekerin erimesi için  ılık suyu ekleyip krema kıvamı alana kadar çırpıyoruz.Krema kıvamı aldığında kakao yada ıspanak püresi ekleyip çırpıyoruz.


Un, vanilya, nişasta ve kabartma tozunu eleğe koyup bir kez eleyip tekrar eleğe koyup karıştırdığımız harca yarısından biraz fazlasını  eleyerek ekleyip spatulayla yada mikserin en düsük ayarında karıştırarak yediriyoruz.Elememizin nedenine gelince toz halindeki malzemeleri birbiriyle karıştırarak havalandırıp daha iyi kabarmasını sağlıyoruz.




Yumurtanın beyazını limon suyu ile  birlikte köpük haline gelene kadar çırpıyoruz. Çırpma kabından akmayacak şekilde köpük yapıyoruz.



iki harcı birlestirip kakan unu eleyerek ekliyoruz spatulayla karıştırarak yediriyoruz. Kelepçeli kalıbımızın  sadece tabanını tereyağla yağlıyoruz. Üzerine bir fiske un serpip  bütün tabana sarması için ileri geri hareketlerle yediriyoruz. Un fazla olursa mutlaka fazlasını alın pişme sırasında yanabilir.
Jelatin kağıdını kalıbımızın boyu kadar kesiyoruz içerisine iki kat kağıt havlu katlayıp üzerine su dökerek ıslatıyoruz. Jelatin kağıdını yani ısı çemberini kalıba sarıyoruz. Böylece kenarları hemen pismeyecegi için şekil bozukluğu ve sertleşme olmayacaktır. Isı çemberi pandispanyanın orantılı ısı alarak pişmesini sağlayacaktır.





Harcımızı boşaltıp mutfak tezgahına bir kaç kez vurarak kabarcıklarını alıyoruz.
Önceden ısıttıgımız fırında 185'C pisiriyoruz.

Bazen pandispanyanın ortası yada kenarlarına doğru bombeli şekiller olabilir benimde başıma geliyor işte size bir püf noktası
Bombe olan kısmı pastamızın şeklini bozmayacak sekilde kesip alıyoruz. Bu kısmı bir tabağa ufalayıp pastanın kenar süsü olarak yada pastamızın içine koyduğumuz meyvelerin üzerine ekeleyerek meyvelerin sulanıp pandispanyayı boyamasını engelliyoruz. Herkese kolay gelsin bizden ayrılmayın. ...
Bizi Facebooktan takip edebilirsiniz https://www.facebook.com/mutfakkeyfim
Bizi instagramdan takip edebilirsiniz https://www.instagram.com/mutfakkeyfim











  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
f