Blogger tarafından desteklenmektedir.
RSS

BES CAYINDA BES AYRI LEZZET


                                         BEŞ ÇAYINDA BEŞ AYRI LEZZET
         *ÇİÇEK KURABİYE  
         * ELMALI GÜL KEK
         *MERCİMEK KÖFTESİ
         *SEMİZOTU YOGURTLUSU
         *FAVA  (Baklalı )





ÇiCEK KURABiYELER

125 gr.oda ısısında yumuşak tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta beyazı
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket limon şekeri  (yada vanilya )
1 çay kaşığı kabartma tozu
2-3 su bardağı un

Yumuşak tereyağı, sıvı yağ ve yumurtayı özleşene kadar karıştırıyoruz. Pudra şekeri, limon şekeri ve kabartma tozunu ekleyip yoğurup azar azar un ekliyoruz. Unu ölçülü ekleyin hamurunuz dağılmasın.
Ele yapışmayan bir hamur yoguruyoruz. Hamuru iki tane yağlı fırın kağıdı arasına koyup yarım cm kalınlığında açıyoruz. Şeker hamuru için kullanılan çiçek kalıbıyla şekillendiriyoruz.
Önceden ısıtılmış fırında 175 'Ç hafif renk alana kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun.


ELMALI GÜL KEK

150gr yumuşak margarin yasa tereyağı
2 yumurta
1 su bardağından bir parmak eksik şeker
1 çay kaşığı tarçın
1paket tarçın şekeri yada vanilya şekeri
1 çay bardağı tepeli  (150gr ) yoğurt
1 buçuk su bardağı  (250gr )un
2 çay kaşığı kabartma tozu

Üzeri için
2 adet elma
1 litre su + 1 bütün limon suyu

Öncelikle elmaları yıkayıp kabuklarını soyuyoruz. 1 litre suyun içerisine 1 limonu sıkıyoruz. Havuç soyacağı ile yada bıçakla elmaları dilimleyip kararmaması için limonlu suda bekletiyoruz.
Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpıyoruz yumuşak tereyağını, tarçın, tarçın şekeri yada vanilyayı katıp karıştırıyoruz yoğurdu ilave edip azar azar un ekleyerek en son kabartma tozunu katıp kekimizi hazırlıyoruz.
Kelepçeli kek kalıbının tabanına yağlı fırın kağıdı serip kapatıyoruz kalıbın kenarlarını yağlıyoruz.
Keki boşaltıp mutfak tezgahına bir kaç kez vurarak düzeltiyoruz.
Elma dilimlerini kağıt  mutfak  havluya alıp ıslaklığını kurutarak kekimizin üzerine gül şekli vererek  hazırlıyoruz
Önceden ısıttıgımız fırında 185'C pişiriyoruz Afiyet olsun




MERCiMEK KÖFTESi

1su bardağı kırmızı mercimek
1su bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı limon tuzu
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 orta boy soğan
karabiber, tuz, kırmızı toz biber, kimyon
yarım demet maydanoz
yarım demet dereotu
4-5 adet yeşil soğan

Servis yapmak için
1demet marol
1-2 adet dilimlenmiş limon

Mercimegi suyla birlikte tencereye koyup pisiriyoruz.
Pişen mercimegin dibinden biraz sıcak su bırakıp ince bulguru limon tuzunu katıp karıştırıyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp demlenmeye bırakıyoruz.
Tavaya ince doğranmış kuru soğanı ve sıvıyağı koyup kavuruyoruz.Soganlar saydamlasinca biber salçasını ve baharatlarını ekleyip karıştırıyoruz. Bir çay bardağı sıcak su ekleyip sosumuzu hazırlıyoruz. Mercimekli harca sosu boşaltıp karıştırıp soğumaya bırakıyoruz.
Maydanozları dereotunu ve soğanı ince ince kıyıp mercimek köftesine katıp biraz yoguruyoruz.
Köfteleri şekillendirip servis tabağına marol ve limonlarla birlikte süsleyip servis ediyoruz.
Afiyet olsun

Bizi Facebooktan takip edebilirsiniz https://www.facebook.com/mutfakkeyfim


SEMİZOTU YOĞURTLUSU
Mevsiminde en çok tüketilmesi gereken bir sebze OMEGA3 en dogal şekilde alabileceğiniz nefis bir salata türü sıcak yaz günlerinde Sofralarınıza doğal bir lezzet katacaktır.

1 demet taze Semizotu
300gr /500gr yoğurt
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz

Semizotlarını bol suda yıkayıp süzgeçte bekletiyoruz.
Sarımsağı ezip, zeytinyağı ve tuzla karıştırıp yoğurdunu ilave edip karıştırıyoruz.
Semizotlarınıküçük küçük doğrayıp yoğurda katıyoruz.
Salatamızı karıştırıp servis ediyoruz.
  Afiyet olsun
Bizi Facebooktan takip edebilirsiniz https://www.facebook.com/mutfakkeyfim




TAHiNLi BAKLA EZMESi (FAVA)

Akşam yemeklerinde ağır yemeklerden çok meze tarzında atıştırmalıkları tercih ediyorum. Eşimse ana yemeklerin yanında mutlaka soğuk mezelerin olmasını tercih eder.Bu nedenle her daim soğuk mezeleri hazırlayıp  buzdolabında bulundururum.
Yapılışı çok pratik ekmek üstü yada meze gibi servis edebileceğiniz nefis bir tarif

1 şu bardağı haşlanmış kuru bakla
1 tepeli yemek kaşığı tahin
Yarım limon suyu
1 diş sarımsak
Kimyon, tuz, pul biber
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Bir tutam İnce kıyılmış maydanoz
Biber turşusu  (isteğe bağlı )

Kuru baklayı bolca ıslatıp soyup porsiyonluk olarak poşetlerle buzlukta bekletiyorum acil durum kurtarıcısı olarak buzluktan çıkarıp haşlayıp meze yapıyorum aklınızda bulunsun.
1 su bardağı baklayı 2 su bardağı su ile haslıyoruz.Haşlanmış baklaları suyu çoksa süzüp sıcak sıcak eziyoruz. Soğuyan baklaların içerisine  tahin, zeytinyağın yarısını ve limon suyunu katıp karıştırıyoruz.Ezilmiş sarımsağı ve baharatlarını ekleyip karıştırıp servis tabağına alıyoruz. Kalan zeytinyağını üzerine gezdirip kıyılmış maydanoz ve turşu ile mezemizi tamamlıyoruz.Afiyet olsun
Bizi Facebooktan takip edebilirsiniz. https://www.facebook.com/mutfakkeyfim


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
f