Bol Ekşili biraz Acılı salamura üzüm yaprağıyla da nefis olan Tokat /Zile 'den kendi yöremden adına Türküler yazılmış özel bir lezzettir BAT
Zile'li hanımların özellikle gelin hamamlarında , hamam sefası olarak ve beş çayında sıcak köy ekmeğiyle yanında Semaver çayı ile sundukları yöresel bir lezzettir.
2 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı ince bulgur
4 su bardağı soğuk su
1 kase yeşil maydanoz
1adet kuru soğan
2-3 adet yeşil maydanoz
1 kase dereotu
2 yemek kaşığı kuru reyhan
2 tepeli yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı pul biber, tuzÜzerine
1kase cevizYeşil mercimegi bol suyla tencerede pisiriyoruz.
Mercimek pistikten sonra ince bulguru ve salçayı da ilave edip bulgur ıslanana kadar bekletiyoruz. Bu arada soğumuş
olur.
Soğanı, maydanoz ve deteotunu ince ince dogruyoruz.
Demlenip soguyan bata soğuk suyunu ekleyip tuzunu ,biberini limonunu katıp karıştırıyoruz.
Tadını kontrol edip tuzlu limonlu yada acı dilediginiz gibi ayarlayıp soğuk olarak servis ediyoruz.
Yerken isteğe bağlı olarak ceviz ekeleyip salamura üzüm yaprağıyla sararak yiyebilirsiniz.Afiyet olsun
Yaseminle Mutfak Keyfi INSTAGRAM: https://instagram.com/yaseminle.mutfak.keyfi?igshid=1bqpg0c3mq20g
Yaseminle Mutfak Keyfi FACEBOOK: https://www.facebook.com/mutfakkeyfim
0 yorum:
Yorum Gönder