CEViZLi ÇiCEK EKMEK
Kalabalık kahvaltılarını , beş çaylarınız yada doğum günü masalarınızı süsleyecek nefis bir ekmek dışı çıtır çıtır içi yumuşacık
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
1 paket yaş maya
Un
İçine sürmek için
20 gr.tereyağı (oda sıcaklığında )
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
Üzerine
1 yumurta sarısı
Çörekotu
Sarı haşhaş
Ilık suyun içerisine yaş mayayı ve şekeri eritip sıvıyağı ve sütü ekleyip çırpacakla çırpıyoruz. Tuzunu atıp azar azar un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur yoguruyoruz.
Hamurumuzdan iki büyük yumak ve yumurta büyüklüğünde bir beze yapıp üzerine nemli bir mutfak bezi örtüp yarım saat dinlendiriyoruz.
Yumakların ikisinide aynı boyda açıyoruz önce yufkanın bir tanesine tereyağını sürüp üzerine ceviz serpiştiriyoruz.
Diğer yufkayı cevizli yufkanın üzerine kapatıyoruz elimizle bastırıp cevizlerin iyice hamura yapışmasını sağlıyoruz.
Hamuru rulo yapıyoruz. Fırın kağıdının üzerine yerleştiriyoruz.
Keskin bir bıçakla hamurumuzu 36 eşit parçaya kesiyoruz. Keserken elinizle ara ara hamuru dışa doğru çekip orta kısmını genişletiyoruz.
Dilimlediğimiz parçaların iki tanesini dışa bakacak şekilde yan çevirip 3.dilimi içe doğru yatırıyoruz.Tekrar iki dilim dışa bir dilim içe gelecek şekilde yan çevirerek üst üste katlar yapıyoruz.
Orta kısmına ayırdığımız yumurta büyüklüğündeki bezeyi koyup içe katladığımız yaprakların uçlarını hamurun üzerine gelecek şekilde düzeltiyoruz.
Yumurtasını sürüp çörekotunu ve haşhaşı serpiştirip önceden ısıttıgımız fırında 190'C pişiriyoruz .Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder