PEZÜK / PAZI 'lı Kol Böreği
Bu böreği patatesli, peynirli ve kıymalı da yapabilirsiniz. Bugün bahçeden taze taze pezük /pazıları toplayınca malzeme olarak pezük kullandım. Tercih size kalmış gelelim tarife ben 3 tepsi yaptım resimler sizi yanıltmasın tarifimiz bir tepsiliktir.
Hamuru için
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
yarım çay bardağı sıvıyağ
4 adet yumurta ( ikisinin sarısı alınacak )
1 tepeli tatlı kaşığı tuz
1 paket yaş maya yada 2 paket kuru maya
Aldığı kadar un
İç Harcı için
2 deste pazı /pezük
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Karabiber, pul biber, tuz
Ara katlara sürmek için
125gr tereyağ
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Üzerine
Susam
Yumurta sarısı (hamura kattığımız yumurtanın sarısı )
-Ilık sütün içerisine mayayı eritiyoruz, suyu, sıvıyağı ve tuzu katıp çırparak karıştırıyoruz. Azar azar un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur yoguruyoruz. Hamurumuzu yarım saat dinlendiriyoruz.
-Pazıları bol suda yıkayıp süzgeçten süzdürüp ince ince dogruyoruz veya baharatlarını ve yağını ilave edip karıştırıyoruz.
-Tereyağını eritip sıvıyağla birlikte çırpıyoruz.
-Dinlenen hamurdan elimizi yağa batırıp yumaklar döküyoruz.
-Her yumağı tatlı tabağı büyüklüğünde açıp ortasına 1-2 kaşık erittigimiz tereyağından sürüyoruz.
-Her yumaga aynı işlemi yapıp beş tane yumağı üst üste dizip aralarına mutlaka tereyağ sürüyoruz.
-Yarım saat daha yağladığımız yufkaları bekletiyoruz.
- Masamızı yağlıyoruz üst üste olan yumaklardan birini alıp elimizi de yaglayarak orta kısmından dışarıya doğru bastırarak yufkaları inceltebildigimiz kadar açıyoruz arada ellerinizi yağlayın.
-Yufkanın bir kenarına yada tam ortasına pazılardan koyup kenardan başlayarak yufkayı yırtmadan çeke çeke rulo haline getiriyoruz.
- Tepside de 15-20 dakika kadar beklettikten sonra yumurtasını sürüp susamını serpip önceden ısıttıgımız 200'C fırında pişiriyoruz.
-Afiyet olsun.
Yaseminle Mutfak Keyfi INSTAGRAM: https://instagram.com/yaseminle.mutfak.keyfi?igshid=1bqpg0c3mq20g
Yaseminle Mutfak Keyfi FACEBOOK: https://www.facebook.com/mutfakkeyfim
0 yorum:
Yorum Gönder