SALAMURA ÜZÜM YAPRAGI
Tokatlı olupta yaprak basmayan olmaz çocukluğumuzda üzüm bahçelerinden yaprak kırmaya giderdik herkesin bahçesinde mutlaka üzüm çardagı vardı bizim oraların yaprağı çok meşhurdur.
Avusturya'da bahçemizde de artık asmalarımız yetişti mevsimin ilk yaprağını bastık tarifimize bir göz atalım
üzüm yaprağì
kalın tuz
cam kavanoz...
Tokatlı olupta yaprak basmayan olmaz çocukluğumuzda üzüm bahçelerinden yaprak kırmaya giderdik herkesin bahçesinde mutlaka üzüm çardagı vardı bizim oraların yaprağı çok meşhurdur.
Avusturya'da bahçemizde de artık asmalarımız yetişti mevsimin ilk yaprağını bastık tarifimize bir göz atalım
üzüm yaprağì
kalın tuz
cam kavanoz...
( 5 Kg. Üzüm Yaprağı için 1 kg. kalın tuz kullandım)
Taze yapraklar tek tek desteleniyip aralarına kalın tuz serpistirerek legene diziyoruz.
Büyük bir tencereyle bolca su kaynatıyoruz.
Kaynar suyu yavaş yavaş destelediğimiz yaprakların üzerine dökerken bir ağaç kaşık yardımıyla bastırıyoruzki hepsi haşlanabilsin.
Yapraklar yukarı kalkmasın diye üzerine tencere kapağı gibi ağırlık yapacak bir cisim kapatıyoruz.
Bir gece suda beklettikten sonra ertesi gün cam kavonozlara yaprakların suyunu biraz sıkıp aralarına biraz tuz atıp katlayarak deste deste basıyoruz.
Aralarına bol tuz koyup kavanozları ağzına kadar dolduruyoruz.
Kavanozların ağızlarına çöp şişlerle yada üzümün kalın çöpleri(bıyıkları ) ile çapraz destek yapıyoruz böylece kavanozdaki yaprak havaya kalkmaz haşlama suyu ile kavanozları dolduruyoruz. 1-2 saat ağzı açık kavanozları beklettikten sonra kapaklarını kapatıp altına bir tepsi koyup serin bir yerde saklıyoruz.
ilk haşlama suyunu dökmüyoruz bir kovada bekletiyoruz.
Birkaç gün sonra kavanozları kontrol ediyoruz bazen suyu taşan olabilir o zaman beklettigimiz sudan ilave ve ediyoruz. Ağzını sıkıca kapatıp serin bir yerde saklıyoruz hiç bozulmadan 2-3 yıl rahatlıkla kalıyor. Yaprağı kullanmadan önce mutlaka sıcak su içerisinde bekletiyoruz böylece tuzu akıp gidiyor. Aksi takdirde çok tuzlu olduğu için sarmalarınız da tuzlu olur.
Afiyet olsun
Not : Kış hazırlıklarınız için cam kavanoz kullanın sağlık açısından risk yaratmaz.
Salamuraların bozulmaması için her yıl yeni kapak kullanın.
Taze yapraklar tek tek desteleniyip aralarına kalın tuz serpistirerek legene diziyoruz.
Büyük bir tencereyle bolca su kaynatıyoruz.
Kaynar suyu yavaş yavaş destelediğimiz yaprakların üzerine dökerken bir ağaç kaşık yardımıyla bastırıyoruzki hepsi haşlanabilsin.
Yapraklar yukarı kalkmasın diye üzerine tencere kapağı gibi ağırlık yapacak bir cisim kapatıyoruz.
Bir gece suda beklettikten sonra ertesi gün cam kavonozlara yaprakların suyunu biraz sıkıp aralarına biraz tuz atıp katlayarak deste deste basıyoruz.
Aralarına bol tuz koyup kavanozları ağzına kadar dolduruyoruz.
Kavanozların ağızlarına çöp şişlerle yada üzümün kalın çöpleri(bıyıkları ) ile çapraz destek yapıyoruz böylece kavanozdaki yaprak havaya kalkmaz haşlama suyu ile kavanozları dolduruyoruz. 1-2 saat ağzı açık kavanozları beklettikten sonra kapaklarını kapatıp altına bir tepsi koyup serin bir yerde saklıyoruz.
ilk haşlama suyunu dökmüyoruz bir kovada bekletiyoruz.
Birkaç gün sonra kavanozları kontrol ediyoruz bazen suyu taşan olabilir o zaman beklettigimiz sudan ilave ve ediyoruz. Ağzını sıkıca kapatıp serin bir yerde saklıyoruz hiç bozulmadan 2-3 yıl rahatlıkla kalıyor. Yaprağı kullanmadan önce mutlaka sıcak su içerisinde bekletiyoruz böylece tuzu akıp gidiyor. Aksi takdirde çok tuzlu olduğu için sarmalarınız da tuzlu olur.
Afiyet olsun
Not : Kış hazırlıklarınız için cam kavanoz kullanın sağlık açısından risk yaratmaz.
Salamuraların bozulmaması için her yıl yeni kapak kullanın.
Yaseminle Mutfak Keyfi INSTAGRAM: https://instagram.com/yaseminle.mutfak.keyfi?igshid=1bqpg0c3mq20g
Yaseminle Mutfak Keyfi FACEBOOK: https://www.facebook.com/mutfakkeyfi
0 yorum:
Yorum Gönder