KALBURA BASTI
Çocukluğumda Kalburları hatırlıyorum boy boy tel dolapların üzerinde asılı dururlardı.Komşular hasat zamanı birbirlerinden alır mercimekler bugdaylar tarlalardan ne çıkarsa kışa hazırlanırdı. Mahalle arasında büyümenin güzellikleriydi bizim gücümüz yetmesede çalışan annelerimizin arasında oyunlarımız güzeldi.
Gelelim günümüze Avusturyada kalbur yok tabiki modern süzgeçler ve eleklerde bu güzel tatlıyı yapmamıza yardımcı oluyor
125 gr.tereyağı yada margarin
1 çay bardağı Süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı irmik
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 buçuk -3 su bardağı un
İç Harcı
1 kase iri çekilmiş ceviz
Süslemek için
Çekilmiş Antepfıstığı
Şerbet için
2 buçuk su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
*Şeker ve suyu tencereye alıp kaynatıyoruz.Kaynadiktan sonra limon suyu ekleyip ocağı biraz kısıp 10 dakika daha kısık ateşte kaynatıp şerbeti ocaktan alıyoruz.
*Hamurumuz için bütün malzemeyi yoğurma kabına alıp azar azar un ekleyerek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur yoguruyoruz.
*Hamurumuzdan 20 adet cevizden biraz büyük yumaklar döküyoruz.
*Plastik süzgecin üzerini sıvıyağla biraz yağlayıp yumakları şu bardağı ağzı kadar açıyoruz. İçerisine 1 tatlı kaşığı ceviz koyuyoruz. Kenarlarından biraz kaldırıp kapatıyoruz. Hamuru elinizle tutup süzgeci ters çevirin ve deliklerinden çıkan hamurlara bastırıp alttan da biraz yavaşça çekerek kalbura bastı tatlımızi hazırlıyoruz. Böylece üzerindeki pütürler daha belirgin ve güzel olacaktır.
*Önceden ısıtılmış fırında 185'C pisiriyoruz.
*Tatlımız fırından çıktıktan 5 dakika sonrasında ilk sıcaklığı geçince ılık şerbeti üzerine döküyoruz.
*Afiyet olsun
Yaseminle Mutfak Keyfi INSTAGRAM: https://instagram.com/yaseminle.mutfak.keyfi?igshid=1bqpg0c3mq20g
Yaseminle Mutfak Keyfi FACEBOOK: https://www.facebook.com/mutfakkeyfim
0 yorum:
Yorum Gönder