BEŞ ÇAYI SEVENLERE
SERIT POĞAÇA
KARALAHANA SARMASI
KISIR
ATOM
MUHAMMARA
MUFFİN
ŞERİT POĞAÇA
Altı Kat Şerit Poğaça
* 2 su bardağı ılık süt
* 2 su bardağı ılık su
* 1su bardağı sıvı yağ
* 2 yumurta(sarısı üzerine sürülecek)
* 3 yemek kaşığı şeker
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 paket yaş maya
Ara katlara sürmek için
100 gr. tereyag
Üzerine
Sarı haşhaş
Çörekotu
* Ilık sütün içerisine şeker ve yaş mayayı eritiyoruz.
* Un hariç bütün malzemeleri ilave edip tel çırpacakla iyice özleşene kadar çırpıyoruz.
* Azar azar unu ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
* Hamurumuzû 1 saat kadar dinlendiriyoruz.
* Hamurumuzdan portakal büyüklüğünde yumaklar yapıp her yumağı tatlı tabağı büyüklüğünde açıyoruz.
*Her kata 1 tatlı kaşığı tereyağ sürüp altı kat aynı işlemi yapıyoruz en üst kata yağ sürmüyoruz.
* Yağladığımız hamurların üzerine nemli bir mutfak bezi örtüp 15 dakika daha bekletiyoruz.
* Sonra oklavamızla altı katlı hamuru açıp pizza bıçağıyla önce 4 sonra 8 eşit parcaya kesiyoruz .
* Üçgen parçaların köşe kısmına çizikler attıp yuvarlak kısma peynirli harç koyup bükerek serit poğacamızı tamamlıyoruz.
* Yağlanmış fırın tepsisine hamurları aralıklarla dizip yarım saatte tepside beklettikten sonra yumurtasını sürüp üzerine sarı haşhaş ve çörekotu ekeleyip 180'c pisiriyoruz
*Afiyet olsun
Detaylı resimler icin
https://yaseminlemutfakta.blogspot.com/2016/07/alt-kat-serit-pogaca.html
KARALAHANA SARMASI
1 deste haşlanmış karalahana
1 kase pirinç
2 yemek kaşığı bulgur
1 orta boy kuru soğan yada 5-6 dal taze soğan
1tutam maydanoz
1tatlı kaşığı kuru reyhan yada bir deste taze reyhan
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber, kimyon
Sosu için
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 diş doğranmış sarımsak
1 buçuk su bardağı sıcak su
tuz
Soğan ve maydanozu ince ince dogruyoruz. Pirinç ve bulguru yıkayıp süzgeçten geçirdikten sonra bir kaba alıp ortasını açıyoruz salca su ve zeytinyağını koyup karıştırıyoruz.Baharatlarını atıp soğan ve maydanozunu ekleyip karıştırıyoruz.
Lahana yapraklarını serip ortasını kesip alıyoruz. Kenar yapraklarını uzun seritler halinde kesiyoruz.
Serit halindeki yaprağı elimize alıyoruz 1 tatlı kaşığı harç koyup üçgen olacak sekilde harcın üstünü kapatıp sağlı sollu cevirerek sarıyoruz
Bütün lahana yapraklarını sardıktan sonra yağ tavasına sarımsakları doğrayıp yagla birlikte kavurup salçasını ve tuzunu atıp karıştırıyoruz sıcak suyunu katıp kaynatıyoruz sarmaların üzerine döküp düz bir tabak kapatıp orta ateşte pisiriyoruz
Afiyet olsun
https://yaseminlemutfakta.blogspot.com/2015/03/karalahana-sarmasi.html
KISIR
1kase ince bulgur
2 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı sıvıyağ...
1çay kaşığının ucu ile limon tuzu
1tatlı kaşığı kuru reyhan
Karabiber, tuz, kırmızı biber
1 buçuk su bardağı sıcak su
Salatası için
1 adet marol
Bir tutam maydanoz
Bir tutam dereotu
3-4 adet yesil soğan
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
İnce bulguru yağ salça limon tuzu, reyhan ve sıcak suyla birlikte karıştırıp teflon tavada orta ateste arada bir karıştırarak pisiriyoruz. Suyunu çektikten sonra ocağı kısıp baharatlarını ilave edip ince bulgurlar tane tane olana kadar kavuruyoruz.Ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
Salata malzemelerini yıkayıp, suyu çektikten sonra dogruyoruz.
İnce bulgurla salatayı geniş bir kapta birleştirip yağını da ekleyip karıştırıyoruz.
Taze üzüm yaprağı yada marolla servis ediyoruz. Afiyet olsun.
https://yaseminlemutfakta.blogspot.com/2015/04/kisir.html
ATOM
Atom Mezesi
İsminden de anlaşıldığı gibi acı biberlerin yağda kavrulup yoğurtla bulustugundaki o lezzet mutlaka tadılmalıkır. Rakı mezesi olarak bilinen ve Ege mutfağına ait olan bu lezzeti beş çaylarınızın yanında çok seveceksiniz . Ekmeği o kadar çok yediriyorki hic farketmiyorsunuz en kötü tarafi bu olsa gerek ☺
2 kişilik
6-7 adet kurutulmuş süs biberi (tatlı -acı isteğinize göre )
1 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı ucu ile toz kırmızı biber
250 gr.süzme yoğurt
1 diş sarımsak
Tuz
Kekik
Ben acı biber kullandıgım için çok acı olmasın diye çekirdeklerini çıkarıp 2-3 parçaya böldüm.Tavsiyemdir acı biberin çekirdeklerini çıkarırken mutlaka eldiven kullanın benim gibi yanmayın.Yanarsanızda ellerinizi sütte bekletin 😊 Zeytinyağını ve sıvıyağı teflon tavada ısıtıp biberleri karıştırarak bu yağda biberleri kizartıyoruz . Dikkat edin kuru biberler kızgın yağda çok çabuk kızarıyor .
Biberleri ocaktan alıp üzerine toz kırmızı biber serpip alt üst ediyoruz .
Yoğurdun içerisine ezilmiş sarımsağı ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz.
Servis tabağına aldığımız yoğurdun ortasına kızaran biberleri dizip tavada ki yagıda üzerine döküyoruz.Bolca kekik ekeleyip servis ediyoruz.
Afiyet olsun .
https://yaseminlemutfakta.blogspot.com/2017/01/atom-kuru-biber-mezesi.html
MUHAMMARA
1 su bardağı çekilmiş ceviz
1 şu bardağı çekilmiş kuru ekmek içi
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tahin
1 çay bardağı zeytinyağı
Yarım limon suyu
1 yemek kaşığı su ile şişirilmiş pul biber
1 yemek kaşığı biber salçası
Karabiber
Kimyon
Tuz
Yapımı en kolay atıştırmalıklardan birisi olan Muhammad sofralarınızı tatlandıracak.Bütün malzemeleri mutfak robotunda karıştırıyoruz. Bardak ve kaşık ölçüleri farklı olabileceği için çok kuru olursa zeytinyağını biraz daha ekleyin
İster ekmek üstüne sürerek isterseniz servis tabağı ile sunabilirsiniz.
Afiyet olsun.
alıcı bağlantı https://yaseminlemutfakta.blogspot.com/2016/12/muhammara.html
MUFFİN
Çikolatalı Muffin
4 tane yumurta
1 tepeli çay bardağı (80gr ) şeker
1 paket vanilya şekeri
1 paket kabartma tozu
2 tepeli yemek kaşığı kakao
40gr. Bitter çikolata
1 paket sıvı krema yada süt
2 tepeli su bardağı (250gr ) un
*Krema yada sütü kaynatıp içerisine çikolatayı ekleyip karıştırarak eritiyoruz. Kakaoyu da ekleyip çırpacakla karıştırıp soğumaya bırakıyoruz.
*Yumurtaları şekerle birlikte mikserle yüksek ayarda çırpıyoruz diğer malzemeleride ekleyerek kekimizi hazırlıyoruz.
* Muffin kalıplarına ikişer servis kepçesi harç koyuyoruz.
*Önceden ısıttıgımız fırında 10 dakika 200'C sonra 165'C pişiriyoruz.
*Afiyet olsun.
● Bitter çikolata yerine sütlü çikolata kullanırsanız şekeri az koyup tadını damak zevkinize göre ayarlayın.
https://yaseminlemutfakta.blogspot.com/2016/05/cikolatali-muffin.html
0 yorum:
Yorum Gönder