EV PEYNİRİ
Süt ürünlerini he on günde bir kere yapar oldum. Yapması zevkli, çiftlik sütünden ve en önemlisi de katkısız olmasıdır. Mutlaka deneyin derim.
6 litre süt
1 buçuk yemek kaşığı peynir mayası +3 yemek kaşığı susu
1 yemek kaşığı yoğurt + 2 yemek kaşığı su
Tuz
* Sütü süzüp tencereyle ocağa koyup ısıtıyoruz. Parmağımızı yakmayacak derecedeyken mayalanma ya hazır hale gelince ocaktan alıyoruz.
* Yoğurdu su ile karıştırıp süte ilave edip karıştırıyoruz.
* Peynir mayasını da su ile karıştırıp tencereye ilave ediyoruz.
* Tencerenin ağzını kapatıp 1 saat kadar mayalanma ya bırakıyoruz.
* Bir saat sonra tenceredeki peynirinpeynirin oluştuğunu göreceksiniz. Kütle halinde tencerenin tabanına çöker sarımsı peynir suyu ise üzerine çıkar .
*Bıçakla peyniri tencerenin içinde kesiyoruz.
*Ocağı yakıp peyniri bir taşım kaynatıyoruz. Bu aşamada bakterilerin ölmesi için yapıyoruz
*Ocaktan aldığımız peyniri ılıyana kadar bekletiyoruz. Sonrasında Bez torbayı bir leğene koyup tenceredeki peynirimizi süzüyoruz.
*Üzerine ağırlık koyup suyunun çıkmasını sağlıyoruz. 1 gece bekletiyoruz.
*Ertesi gün peynirimizi küp şeklinde dilimliyoruz ve kalın tuzla tuzlayıp bir kaç gün tuzda bekletiyoruz.Tuzda bekleyen peynir bekledikçe daha güzel bir lezzet alacaktır.
* Ben Tupperware kutusunda peyniri buzdolabında saklıyorum.Eğer uzun süre salamura da saklamak istiyorsanız peyniri tuzda beklettikten sonra cam kavanozlara doldurup üzerine peynir alt suyu ile doldurup serin bir yerde saklıyoruz.
* Afiyet olsun
*6 kg sütten 1200 kg.peynir çıkıyor.
BiziFacebooktan takip edebilirsiniz https://www.facebook.com/mutfakkeyfim
Bizi instagramdan takip edebilirsiniz https://instagram.com/yaseminle.mutfak.keyfi?igshid=1bqpg0c3mq20g
3 yorum:
Ellerine sağlık afiyetle tüketin inşaallah
Teşekkürler ablam
Elinize sağlık...
Yorum Gönder