BEYAZ PEYNİR
Annem bana el verdi artık peynir, yoğurt, çökelek üretimine geçtim. Gerçekten süt tadını alarak katkısız ve doğal bir üretim oldu. Deneyen herkesten tam not aldım ve sizlerle paylaşıyorum.
Ben fazla ölçülerde yaptım ama size deneyebileceginiz ölçüleri veriyorum mutlaka deneyin.
2 kg. günlük süt
Yarım çay bardağı sirke elma yada üzüm farketmez. Çay bardağı ölçüm en küçük boy çay bardağına göredir.
Bez torba
Tuz
Sütü tencereye süzerek boşaltıyoruz.
Ocağı açıp kaynamaya yakın sirkeyi boşaltıp bir kere kepçe ile karıştırıp bırakıyoruz.
Sütü bir taşım kaynatıp ocaktan alıyoruz mayalanma hemen başlıyor ve süt kesik kesik oluyor.
Ilık hale gelince geniş bir leğene bez torbayı koyup, peynirimizi süzüyoruz.
Peynir suyunu kesinlikle dökmüyoruz.
Torbamızı elimizle biraz sıkıp süzgeçe koyuyoruz.
Üzerine bir ağırlık koyup sabaha kadar bekletiyoruz.
Peynirimizi torbadan çıkarıp iri iri dilimleyip tuzluyoruz.
Eğer uzun süre saklamak istiyorsanız tuzladımğımız peyniri tuzlu olarak buzdolabında 2 gün bekletip sonra kavanoza koyup üzerine süzdüğümüz peynir suyu ile doldurup kapağını kapatıp buzdolabında saklıyoruz.
Kalan peynir suyu ile mutlaka hamur yoğuruyoruz.
Afiyet olsun
YASEMiNLE MUTFAK KEYFi iNSTAGRAM https://instagram.com/yaseminle.mutfak.keyfi?igshid=1bqpg0c3mq20g
4 yorum:
Ayyy harikasın seeeen maşallah Yasemin'ciğim....ne güzel mamalar yapıyorsun böyle... ben de hiç denememiştim daha önce peynir yapimini... zor deģilmiş bi ara denemek isterim
Teşekkürler Selma Abla biraz bulaşık çok çıkıyor ☺ ama lezzeti tartışılmaz
Yorum Gönder