Blogger tarafından desteklenmektedir.
RSS

RAMAZAN MENÜLERİ


RAMAZAN MENÜLERi

*YOĞURTLU YARMA ÇORBASI
* BAYAT EKMEK PİZZASI
*SAC KAVURMA
*RULO PASTA



YOĞURTLU YARMA ÇORBASI
   

Bizim oraların Tokat 'ın yöresel bir lezzettidir. Yazın pişirmeden  soğuk çorba olarak içilirken kışında pişirip sıcak sıcak içinizi ısıtacak nefis bir çorba
Bu aralar ev halkı hastalıktan dökülüyor bu tür çorbaların iyileşmeyi hızlandırdığını düşünüyorum.

Malzemeler

1 kase ev yoğurdu 300gr kadar
1 yemek kaşığı un
1 adet yumurta

1 su bardağı aşure buğdayı  (yarma )
1 çay bardağı nohut
(Aşure buğdayı ve nohut bir gece önceden ıslıyoruz .Ben biraz fazla ıslatıp pişirip bu çorbayı yapmak için küçük porsiyonlar halinde buzlukta donduruyorum.

Üzerine
1 tepeli yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı nane
Pul biber, tuz

Aşure buğdayı ve nohutu pişiriyoruz yoğurtla birlikte tam pişmeye bilir.Soğutuyoruz suyunu sakın dökmeyin çorbaya katacağız.
Yoğurdu un ve yumurta  ile çırpıyoruz. Soğuyan buğday ve nohutu koyup suyunu azar azar ilave edip yoğurdu açıyoruz.
Ocağa tencereyi koyup kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz .Kaynadıktan sonra karıştırmayı bırakıp 5 dakika kadar da kendi halinde kaynatıp ocaktan alıyoruz.
Yağ tavasında tereyağı eritip naneyi kavuruyoruz üzerine pul biber ekip çorbamızın üzerine boşaltıyoruz. Sıcak sıcak servis ediyoruz.Afiyet olsun
 
Yaseminle Mutfak Keyfi FACEBOOK: https://www.facebook.com/mutfakkeyfim
 

BAYAT EKMEK PİZZASI


Bazen evde ekmek hiç yenmiyor birazını göldeki kuğulara götürüp onları besliyoruz.
Bugünde yemek yapmak yerine biraz kolaya kaçıp hemde israfı önlemek için bayat ekmekleri değerlendirdim.

İnce dilimlenmiş bayat ekmek
1 kutu domates sosu
1 paket pizza peyniri veya rendelenmiş kaşar
1 diş sarımsak + yarım çay bardağı zeytinyağı
Kekik
Mantar
Domates
Zeytin
İstediğiniz sebzeleri kullanabilirsiniz

Dilimledigimiz bayat ekmeklerin üzerine dövülmüş sarımsakla cirptigimiz zeytinyağından fırçayla sürüp üzerine domates sosu sürüyoruz. Biraz kekik serpiştiriyoruz.
Üzerine  dilediginiz sebzeleri minik minik doğrayıp peynirle birlikte karıştırıp ekmeklerin üzerine seriyoruz . Önceden ısıttıgımız fırında 180’C pişiriyoruz Afiyet olsun
 
Yaseminle Mutfak Keyfi FACEBOOK: https://www.facebook.com/mutfakkeyfim



SAC KAVURMA
 
 
1 kg.kuşbası kuzu eti
2 yemek kaşığı kadar kuyruk yağı (isteğe bağlı olarak )
3-4 adet yeşil biber
1 büyük boy soğan
3-4 diş sarımsak
4-5 adet domates
1 yemek kaşığı salça
tuz , karabiber, kimyon
1 çay bardağı sıcak su  (domatesin suyu fazla olursa koymayın )

Biberi, soğan, sarımsak ve domatesleri küçük küçük doğrayıp ayrı tabaklara koyuyoruz. Sacımızı mangalın üzerinde kızdırıyoruz kuyruk yağını ilave ediyoruz biraz kavurup eti de ekliyoruz. Arada bir karıştırarak etleri kuyruk yağıyla birlikte kızarana kadar pisiriyoruz.
Soğan ve sarımsağı ekleyip biraz alt üst edip yeşil biberlerini ilave ediyoruz. Biberler saydamlasana kadar kavurup domateslerini ekliyoruz.
Kapağını kapatıp 10 dakika ağzı kapalı pisiriyoruz. En son salçasını ve baharatlarını ekleyip karıştırıyoruz eğer kuru olursa sıcak su ekliyoruz. Kaynadıktan sonra servis ediyoruz afiyet olsun.
 
Yaseminle Mutfak Keyfi FACEBOOK: https://www.facebook.com/mutfakkeyfim
 

RULO PASTA


*4 yumurta
*1 su bardağından bir parmak eksik şeker
*1 çay bardağı ılık süt
* 2 su bardağına yakın un
* 3  yemek kaşığı kakao
*1 tatlı kaşığı kabartma tozu
*1 paket vanilya

İç Kreması için
1 paket kremşanti +1 çay bardağı soğuk süt
2 adet muz

*Yumurtayı şekerle köpürene kadar çırpıyoruz. Sütünü ilave edip, un ,kabartma tozu ,kakao ve vanilyayı  eleyerek ekleyip kekimizi hazırlıyoruz.
*Dikdörtgen fırın tepsisine yağlı kağıt serip üzerine kekimizi boşaltıp spatulayla düzeltiyoruz.
*Önceden ısıttıgımız fırında 180’C içini çekene kadar pişiriyoruz
* Fırından çıkan keki ıslak bir mutfak havlusuyla birlikte rulo şeklinde sarıp soğumaya bırakıyoruz.
*Kremsantiyi soguk sütle çırpıyoruz
*Rulo halindeki kekin ortasına kremşantiyi koyup spatulayla düzeltip üzerine muzları dizip tekrar rulo haline getirip servis tabağına alıyoruz.
*isteğe bağlı olarak Kremsantiyle yada çikolata sosu ile süsleyip buzdolabında bir saat kadar dinlendirdikten sonra servis ediyoruz
 *Afiyet olsun.
 
Yaseminle Mutfak Keyfi FACEBOOK: https://www.facebook.com/mutfakkeyfim

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

HELLE CORBASI (Un çorbası)




Helle Çorbası
(Un çorbası)
 

Çocukluğumuzdan bize yadigar bir lezzet

 5 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı pirinç
4 su bardağı sıcak su
tuz, kırmızı biber

Unu teflon tavada hafif renk alana kadar kavuruyoruz. Önceden kavurup sogutursaniz çorbayı hazırlamak kolay olur.
Unu ne kadar fazla kavurursanız çorbanın rengi o kadar koyu olur.
Soğuk unu tencereye alıp üzerine yavaş yavaş sıcak suyu ekleyip bir elinizlede çırpacakla karıştırıyoruz.
Orta ateşte kaynayana kadar karıştırıyoruz. Kaynamaya başladıkca çorbanız kıvam alacaktır koyu olursa biraz daha kaynamıs su ilave edebilirsiniz.
Kıvam alan corbaya yıkayıp süzdüğümuz pirinci katıp tuzunu atıp pirincler pisene kadar daha pisirip sıcak sıcak servis ediyoruz üzerine kırmızı tatlı biberle süslüyoruz .Afiyet olsun. 
 
Yaseminle Mutfak Keyfi FACEBOOK: https://www.facebook.com/mutfakkeyfim
 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ramazan Menüleri 7.Gün



RAMAZAN MENÜLERi
*Sebzeli Et Yahnisi
*iki Renk Şehriyeli Pilav & Soğuk Mezeler
*Halka Tatlısı



SEBZELİ ET YAHNİSİ


Et Yahnisi dendiğinde aklıma hep mahalle aralarında kesilen kurbanlar ve bu kurbanların mahallenin halkı tarafından hep birlikte doğranıp hep birlikte pişirilip hep birlikte de yer sofralarında bulgur pilavı, un helvası ve yufka ekmeğiyle yediğimiz günler gelir. Bunca zamandır birbirinden güzel yemekler yapsamda o lezzet bambaşkaydı.

Haşlamak için
1 kg.kuşbaşı doğranmış kuzu eti
2 adet havuç
1 adet büyük boy soğan
Birkaç dal kereviz sapı yaprağı
2 diş sarımsak
3-4 su bardağı sıcak su
Tuz, karabiber, kırmızı toz biber, kimyon, zerdeçal

Garnitür olarak
2 adet patates
2 adet havuç

Servis için
1 çay tabağı kadar kıyılmış maydanoz

Etleri kızgın tencerede ileri geri karıştırarak mühürlüyoruz.Bir süre sonra suyunu salmaya başlayınca içerisine bir bütün soyulmuş soğanı,sarımsağı,  kereviz saplarını, yaprağını ve dilimlenmiş havucu ekleyip 2-3 su bardağı sıcak su ilave edip pişmeye bırakıyoruz. Etimizi iyice pişene kadar arada bir sıcak su ekleyerek yahni suyumuzunda hazır olmasını sağlıyoruz.
Etler pistikten sonra içerisindeki havuç, soğan ve kereviz sapını alıyoruz.
Başka bir tencereye yarım çay bardağı zeytinyağı koyup patates ve havucu küp şeklinde doğrayıp birlikte biraz kavuruyoruz. Etleri kevgirle alıp garnitüre ekliyoruz biraz karıştırıp baharatlarını atıyoruz.
Tenceredeki et suyunu süzgeçten geçirdikten sonra etlerin üzerine ilave ediyoruz. Sebzeler pişene kadar pisiriyoruz.
Etle sebzeyi aynı anda pişirmememin nedeni et geç pişer sebzelerse hemen haşlanır bu tür yemeklerde sebzeleri sonradan eklerseniz yemeğinizin tadı daha güzel olur.
Servis tabağına aldığımız yahninin üzerine kıyılmış maydanoz serpip servis ediyoruz. Afiyet olsun
 
Yaseminle Mutfak Keyfi FACEBOOK: https://www.facebook.com/mutfakkeyfim




İKİ RENK ŞEHRİYE PİLAVI

İster çay saatinde, ister yemeklerin yanına pratik şipşak bir kurtarıcı

(4 kişilik)
1 Su bardağı şehriye 
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1tatlı kaşığı tereyağ 
Tuz
2 Su bardağı sıcak su 

Şehriyenin yarısını tencereye koyup üzerine sıvıyağ ekliyoruz renk almaya yakın tereyağını da ekleyip kavurma işlemini tamamlıyoruz.
Kalan şehriyeyi de ekleyip karıştırıp sıcak suyunu ilave ediliyoruz. 
Tuzunu atıp pişiriyoruz. 
Afiyet olsun 

Yaseminle Mutfak Keyfi FACEBOOK: https://www.facebook.com/mutfakkeyfim





HALKA TATLISI

2 ,5 su bardağı un 
2 su bardağı su 
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı irmik 
1 yemek nişasta
1 fiske tuz
3 yumurta

Şerbeti için
3  buçuk su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Çeyrek limon 

Kızartmak icin 
1 litre yağ

Öncelikle şerbetimizi yapıyoruz.Su ve sekeri karıştırıp limon suyunu ekleyip kaynadıktan sonra 20 dakika kadar daha kaynatıp koyu bir şerbet yapıyoruz. Şerbeti akşamdan yaparsanız daha koyu ve soguk olur.
Su ,tuz,seker ve tereyağını tencerede karıştırarak eritiyoruz.Kaynadıktan sonra ununu ilave edip tahta kaşıkla pütür olmayacak şekilde karıştırıp ocaktan alıyoruz. 
Ilıdıktan sonra içerisine teker teker yumurtaları ekleyip cok yumusak olmayan bir hamur yoguruyoruz.
Irmik ve nisastasını da ekledikten sonra hamuru sıkma torbasına dolduruyoruz.
Yıldız büyük boy uç kullanabilirsiniz. 
Soguk yağın icerisine hamuru istediginiz büyüklükte sıkıp makas yardımı ile kesiyoruz.
Orta ateste hamurları pisirip soguk şerbete bırakıyoruz.Afiyet olsun 
Hamurunuz katı olursa bir yumurta daha ekleyebilirsiniz. 

Yaseminle Mutfak Keyfi FACEBOOK: https://www.facebook.com/mutfakkeyfim 


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MADIMAK




Memleketimin yöresel yemeklerinden
MADIMAK

Madımak yaz aylarında bahçelerde tarlalarda yetişen bir bitkidir.

Pek çok yörede farklı isimlede pisirilmektedir.
Tokatta kadınlar komşularıyla toplanıp madımak toplamaya giderler toplanan madımaklar temizlenip yıkanıp kış için kurutulur yada temizlendikten sonra satırla kıyılıp buzlukta da saklanabilir.

1tepeli kase kuru Madımak
3-4 adet sarımsak
yarım çay bardağı sıvı yağ
2 yemek
kaşığı bulgur
1 tatlı kaşığı biber salçası
karabiber, kırmızı toz biber ve tuz
3-4 su bardağı sıcak su

Madımaklar kuru olsada pisirmeden önce tekrar ayıtlıyoruz derin bir kaba koyup üzerine su ısıtıcısında kaynattıgımız sıcak suyu boşaltıp ön haşlama yapıyoruz.
Bitkinin yaprakları açılana kadar 5-10 dakika suda bekletip süzüyoruz.
Tencereye doğradığımız sarımsakları ve sıvıyağı koyup hafif kavuruyoruz salçasını ve baharatlarını koyup madımagida ilave edip biraz kavurup bulgurunu ve sıcak suyunu ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Afiyet olsun.





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

RAMAZAN MENÜLERİ


RAMAZAN MENÜLERi

*KARIŞIK SALATA
*TAVUK SOTE & PİLAV
*BÜZME BAKLAVA

Tarifler için linklere tıklamanız yeterli





TAVUK SOTE

Tavuk Sote
Pilav eşliğinde

2 adet tavuk göğsü
3 adet sarımsak
köri, karabiber, tuz, kırmızı biber
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı un
1 yemek kaşığı biber salçası
1 buçuk su bardağı sıcak su

Tavuk göğsünü küçük uzun şeritler halinde dogruyoruz.
Tencereye sarımsaklarla birlikte koyup susuz olarak biraz pisiriyoruz kendi suyunu çektikten sonra sıvı yağını ekleyip biraz kavuruyoruz.
Üzerine ununu, baharatlarını ve salçasını da ilave edip karıştırıyoruz.
Sıcak suyunu ekleyip kaynatıyoruz.
Daha sonra ister pilavla ister sade olarak servis ediyoruz.
Not: istege bağlı olarak suyunu biraz daha fazla koyup sulu şekilde de pisirebilirsiniz.



Yaseminle Mutfak Keyfi FACEBOOK: https://www.facebook.com/mutfakkeyfim





BÜZME  BAKLAVA

10tane baklava yufkası
1kase fındık
100gr.tereyağı

Şerbeti için
1buçuk su bardağı şeker
1buçuk su bardağı su
1yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı
Baklava yufkasını tezgahımıza serip fırça yardımıyla yağ sürüyoruz.
Yufkanın tam ortasına (enine) fındık serpip yufkayı ikiye katılıyoruz.
İnce oklava yada kalın örgü şişine yufkayı biraz gevşek sarıp iki ucundan ortaya dogru iterek büzüyoruz.
Elimizle oklavadan büzdügümüz yufkayı sıyırıyoruz.
Orta boy borcam tepsisine baklavaları dizip kalan tereyağını üzerlerine sürüyoruz.
Keskin bir bıçakla dilediğiniz büyüklükte dilimler yapıp 185’c önceden ısıttığımız fırında kızarana kadar pisiriyoruz.
Su ve şekeri karıştırarak orta ateste kaynatıyoruz.Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyip bir süre daha kaynatıp ocaktan alıyoruz.
Baklavamız sogumaya yakın serbetimiz de ılık duruma gelince serbetini döküyoruz.
Afiyet olsun

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
f