Blogger tarafından desteklenmektedir.
RSS

MANTAR DOLMASI




MANTAR DOLMASI

Ara sıcak olarak yada ana yemeklerini tamamlayıcısı olarak hazırlayabileceğiniz nefis bir lezzet

1 paket iri boy mantar  (250gr )
1 adet domates
1 adet yeşil biber
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı mısır
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar yada Pizza peyniri
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, Pulbiber

Mantarların saplarını kırıp alıyoruz  dış yüzünü soyup yağlı fırın kağıdı serdigimiz tepsimize diziyoruz.
Mantar saplarını domates ve  biberi ince ince kıyıyoruz. Sarımsağı ezip bütün malzemeleri çukur bir kapta karıştırıyoruz.
Mantarların ortalarına bu karışımdan birer tatlı  kaşığı  dolduruyoruz.
Önceden ısıttıgımız fırında 185'C pişiriyoruz.
Afiyet olsun


Yaseminle Mutfak Keyfi FACEBOOK: https://www.facebook.com/mutfakkeyfi






,



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ZEYTiNYAGLI YAPRAK SARMASI (Limon ve soğan soslu)



Zeytinyağlı Yaprak Sarması
(Limon ve soğan soslu)

iç harcı
1 kase pirinç
2 yemek kaşığı salça
4-5 yemek kaşığı zeytinyağ
5-6 dal dereotu
5-6 dal maydanoz
5-6 dal taze reyhan
5-6 adet yeşil soğan
karabiber, tuz, kimyon pul biber
yarım çay bardağı su

Sosu için
1 adet kuru soğan
5-6 kaşık zeytinyağı
1tatlı kaşığı salça
bir tutam kuru reyhan
1buçuk su bardağı sıcak su
1 adet dilimlenmis limon

Yeşilliklerimizi doğrayıp salça ve su hariç bütün malzemeleri birlestiriyoruz. salçayı suyla sulandırıp harca katıp karıştırıyoruz.
Yapraklarımızın içerisine birer tatlı kaşığı harç koyup sarıyoruz.

Sarmaları tencereye düzmeden önce

Soğanı kalın halka seklinde kesip yağla birlikte tencerede kavurup reyhanı salcasını ekleyip karıştırıyoruz.
Limonları kalın dilimleyip içine katıp sıcak suyunu ilave edip kısa süreli kaynatıp ocaktan alıyoruz.

Sarmaları bu sosa dizip üzerine de bir kaç dilim limon daha ekleyip orta sıcaklıkta pismeye bırakıyoruz.
Pişen sarmalarımızı servis tabağına alıp limon dilimleriyle süsleyip servis ediyoruz
Afiyet olsun

Bizi Facebooktan takip edebilirsiniz  https://www.facebook.com/mutfakkeyfim


















  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

KARAGÖZ / BÖRÜLCE SALATASI




Karagöz / Börülce  Salatası

  SAYFA SAHiPLERiNiN DiKKATiNE kesinlikle hiçbir sayfada tariflerimin yayınlanması için iZiN VERMiYORUM bu benim en dogal hakkımdır.

Karagöz Salatası tek başına bir öğün olabilir hem hafif hemde yeterince tok tutuyor. Yaz aylarında işten geç geldiyseniz yapabileceğiniz yada özel günlerde masalarınızı süsleyecek nefis bir salata çeşitidir.

2 kişilik Malzemeler

1 su bardağı haşlanmış Karagöz / Börülce
Bir tutam maydanoz
3-4 dal yeşil soğan yada kuru soğan
1 adet domates
Acı -tatlı biber turşusu  ( isteğe bağlı )

Sosu için
1 çay bardağı zeytinyağ
yarım limon suyu
1 diş ezilmiş sarımsak  (isteğe bağlı )
tuz, karabiber

Börülceyi önce yıkayıp tencereye boşaltıp bol suda pisiriyoruz.
Pişen börülceyi soğuk sudan geçirip süzgeçte bekletiyoruz.
Maydanozu ve diğer malzemeleride küçük küçük doğruyuruz.
Börülcelerle salatayı karıştırıyoruz.
Zeytinyağına diğer malzemeleride ekleyerek çırpıyoruz. Salatanın üzerine döküp istediğiniz şekilde servis ediyoruz.
Afiyet olsun.
Bizi Facebooktan takip edebilirsiniz https://www.facebook.com/mutfakkeyfim











  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

BES CAYINDA BES AYRI LEZZET


                                         BEŞ ÇAYINDA BEŞ AYRI LEZZET
         *ÇİÇEK KURABİYE
         * ELMALI GÜL KEK
         *MERCİMEK KÖFTESİ
         *SEMİZOTU YOGURTLUSU
         *FAVA  (Baklalı )





ÇiCEK KURABiYELER

125 gr.oda ısısında yumuşak tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta beyazı
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket limon şekeri  (yada vanilya )
1 çay kaşığı kabartma tozu
2-3 su bardağı un

Yumuşak tereyağı, sıvı yağ ve yumurtayı özleşene kadar karıştırıyoruz. Pudra şekeri, limon şekeri ve kabartma tozunu ekleyip yoğurup azar azar un ekliyoruz. Unu ölçülü ekleyin hamurunuz dağılmasın.
Ele yapışmayan bir hamur yoguruyoruz. Hamuru iki tane yağlı fırın kağıdı arasına koyup yarım cm kalınlığında açıyoruz. Şeker hamuru için kullanılan çiçek kalıbıyla şekillendiriyoruz.
Önceden ısıtılmış fırında 175 'Ç hafif renk alana kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun.


ELMALI GÜL KEK

150gr yumuşak margarin yasa tereyağı
2 yumurta
1 su bardağından bir parmak eksik şeker
1 çay kaşığı tarçın
1paket tarçın şekeri yada vanilya şekeri
1 çay bardağı tepeli  (150gr ) yoğurt
1 buçuk su bardağı  (250gr )un
2 çay kaşığı kabartma tozu

Üzeri için
2 adet elma
1 litre su + 1 bütün limon suyu

Öncelikle elmaları yıkayıp kabuklarını soyuyoruz. 1 litre suyun içerisine 1 limonu sıkıyoruz. Havuç soyacağı ile yada bıçakla elmaları dilimleyip kararmaması için limonlu suda bekletiyoruz.
Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpıyoruz yumuşak tereyağını, tarçın, tarçın şekeri yada vanilyayı katıp karıştırıyoruz yoğurdu ilave edip azar azar un ekleyerek en son kabartma tozunu katıp kekimizi hazırlıyoruz.
Kelepçeli kek kalıbının tabanına yağlı fırın kağıdı serip kapatıyoruz kalıbın kenarlarını yağlıyoruz.
Keki boşaltıp mutfak tezgahına bir kaç kez vurarak düzeltiyoruz.
Elma dilimlerini kağıt  mutfak  havluya alıp ıslaklığını kurutarak kekimizin üzerine gül şekli vererek  hazırlıyoruz
Önceden ısıttıgımız fırında 185'C pişiriyoruz Afiyet olsun




MERCiMEK KÖFTESi

1su bardağı kırmızı mercimek
1su bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı limon tuzu
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 orta boy soğan
karabiber, tuz, kırmızı toz biber, kimyon
yarım demet maydanoz
yarım demet dereotu
4-5 adet yeşil soğan

Servis yapmak için
1demet marol
1-2 adet dilimlenmiş limon

Mercimegi suyla birlikte tencereye koyup pisiriyoruz.
Pişen mercimegin dibinden biraz sıcak su bırakıp ince bulguru limon tuzunu katıp karıştırıyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp demlenmeye bırakıyoruz.
Tavaya ince doğranmış kuru soğanı ve sıvıyağı koyup kavuruyoruz.Soganlar saydamlasinca biber salçasını ve baharatlarını ekleyip karıştırıyoruz. Bir çay bardağı sıcak su ekleyip sosumuzu hazırlıyoruz. Mercimekli harca sosu boşaltıp karıştırıp soğumaya bırakıyoruz.
Maydanozları dereotunu ve soğanı ince ince kıyıp mercimek köftesine katıp biraz yoguruyoruz.
Köfteleri şekillendirip servis tabağına marol ve limonlarla birlikte süsleyip servis ediyoruz.
Afiyet olsun

Bizi Facebooktan takip edebilirsiniz https://www.facebook.com/mutfakkeyfim


SEMİZOTU YOĞURTLUSU
Mevsiminde en çok tüketilmesi gereken bir sebze OMEGA3 en dogal şekilde alabileceğiniz nefis bir salata türü sıcak yaz günlerinde Sofralarınıza doğal bir lezzet katacaktır.

1 demet taze Semizotu
300gr /500gr yoğurt
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz

Semizotlarını bol suda yıkayıp süzgeçte bekletiyoruz.
Sarımsağı ezip, zeytinyağı ve tuzla karıştırıp yoğurdunu ilave edip karıştırıyoruz.
Semizotlarınıküçük küçük doğrayıp yoğurda katıyoruz.
Salatamızı karıştırıp servis ediyoruz.
  Afiyet olsun
Bizi Facebooktan takip edebilirsiniz https://www.facebook.com/mutfakkeyfim




TAHiNLi BAKLA EZMESi (FAVA)

Akşam yemeklerinde ağır yemeklerden çok meze tarzında atıştırmalıkları tercih ediyorum. Eşimse ana yemeklerin yanında mutlaka soğuk mezelerin olmasını tercih eder.Bu nedenle her daim soğuk mezeleri hazırlayıp  buzdolabında bulundururum.
Yapılışı çok pratik ekmek üstü yada meze gibi servis edebileceğiniz nefis bir tarif

1 şu bardağı haşlanmış kuru bakla
1 tepeli yemek kaşığı tahin
Yarım limon suyu
1 diş sarımsak
Kimyon, tuz, pul biber
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Bir tutam İnce kıyılmış maydanoz
Biber turşusu  (isteğe bağlı )

Kuru baklayı bolca ıslatıp soyup porsiyonluk olarak poşetlerle buzlukta bekletiyorum acil durum kurtarıcısı olarak buzluktan çıkarıp haşlayıp meze yapıyorum aklınızda bulunsun.
1 su bardağı baklayı 2 su bardağı su ile haslıyoruz.Haşlanmış baklaları suyu çoksa süzüp sıcak sıcak eziyoruz. Soğuyan baklaların içerisine  tahin, zeytinyağın yarısını ve limon suyunu katıp karıştırıyoruz.Ezilmiş sarımsağı ve baharatlarını ekleyip karıştırıp servis tabağına alıyoruz. Kalan zeytinyağını üzerine gezdirip kıyılmış maydanoz ve turşu ile mezemizi tamamlıyoruz.Afiyet olsun
Bizi Facebooktan takip edebilirsiniz. https://www.facebook.com/mutfakkeyfim


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ATOM (KURU BİBER MEZESİ )




ATOM 

İsminden de anlaşıldığı gibi acı biberlerin yağda kavrulup yoğurtla bulustugundaki o lezzet mutlaka tadılmalıkır. Rakı mezesi olarak bilinen ve Ege mutfağına ait olan bu lezzeti beş çaylarınızın yanında çok seveceksiniz . Ekmeği o kadar çok yediriyorki hic farketmiyorsunuz en kötü tarafi bu olsa gerek ☺

2 kişilik

6-7 adet kurutulmuş süs biberi  (tatlı -acı isteğinize göre )
1 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı ucu ile toz kırmızı biber
250 gr.süzme yoğurt
1 diş sarımsak
Tuz
Kekik

Ben acı biber kullandıgım için çok acı olmasın diye çekirdeklerini çıkarıp 2-3 parçaya böldüm.Tavsiyemdir acı biberin çekirdeklerini çıkarırken mutlaka eldiven kullanın benim gibi yanmayın.Yanarsanızda ellerinizi sütte bekletin 😊  Zeytinyağını ve sıvıyağı teflon tavada ısıtıp biberleri karıştırarak bu yağda biberleri kizartıyoruz . Dikkat edin kuru biberler kızgın yağda çok çabuk kızarıyor .
Biberleri ocaktan alıp  üzerine toz kırmızı biber serpip alt üst ediyoruz .
Yoğurdun içerisine ezilmiş sarımsağı ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz.
Servis tabağına aldığımız yoğurdun ortasına kızaran biberleri dizip tavada ki yagıda üzerine döküyoruz.Bolca kekik ekeleyip servis ediyoruz.
Afiyet olsun .
 
Yaseminle Mutfak Keyfi FACEBOOK: https://www.facebook.com/mutfakkeyfi








  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

AKSAM MENÜSÜ




AKSAM MENÜSÜ

*MERCIMEKLİ BULGUR PİLAVI
*KARALAHANA SARMASI
*YUFKA EKMEGİ
*YOGURTLU KEREVİZ
*YESİL SALATA


MERCİMEKLİ BULGUR PİLAV

1 kase yeşil mercimek
2 kase bulgur...
100gr tereyağı
Tuz

Mercimeğe 3 kase su ekleyip pişiriyoruz.
Mercimegimiz pistikten sonra İçerisine bulguru ekleyip tuzunu atıp pişmeye bırakıyoruz.
Pilavın suyunu bulguru ekledikten sonra bir bulgurdan bir parmak yukarda olursa yeterli olacaktır.
Pilavımız pistikten sonra tereyağını yağ tavasında eritip pilavın üzerine gezdiriyoruz.
Afiyet olsun



KARALAHANA SARMASI
1 deste haşlanmış karalahana
1 kase pirinç
2 yemek kaşığı bulgur
1 orta boy kuru soğan yada 5-6 dal taze soğan
1tutam maydanoz
1tatlı kaşığı kuru reyhan yada bir deste taze reyhan
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber, kimyon

Sosu için
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 diş doğranmış sarımsak
1 buçuk su bardağı sıcak su
tuz

Soğan ve maydanozu ince ince dogruyoruz. Pirinç ve bulguru yıkayıp süzgeçten geçirdikten sonra bir kaba alıp ortasını açıyoruz salca su ve zeytinyağını koyup karıştırıyoruz.Baharatlarını atıp soğan ve maydanozunu ekleyip karıştırıyoruz.
Lahana yapraklarını serip ortasını kesip alıyoruz. Kenar yapraklarını uzun seritler halinde kesiyoruz.
Serit halindeki yaprağı elimize alıyoruz 1 tatlı kaşığı harç koyup üçgen olacak sekilde harcın üstünü kapatıp sağlı sollu cevirerek sarıyoruz
Bütün lahana yapraklarını sardıktan sonra yağ tavasına sarımsakları doğrayıp yagla birlikte kavurup salçasını ve tuzunu atıp karıştırıyoruz sıcak suyunu katıp kaynatıyoruz sarmaların üzerine döküp düz bir tabak kapatıp orta ateşte pisiriyoruz
Afiyet olsun



YOGURTLU KEREVİZ

Kerevizli Havuç Yoğurtlama
500gr. natur yoğurt
2 tane orta boy havuç
yarım dilim kereviz ( bir bütünün yarısı)...
1 diş sarımsak
1çay kaşığı ucuyla tuz
istege bağlı olarak 2 yemek kaşığı mayonez ( ben koymuyorum mayonezsiz daha sağlıklı)

Havuçları ve kerevizi soyup rendeliyoruz.
Yoğurdu dövülmüş sarımsak ve tuzla çırpıyoruz.
Havuç ve kerevizleri katıp karıştırıyoruz soğuk olarak servis ediyoruz.
Kalan kerevize limon sürüp streç folye ile kaplarsanız bir dahaki kullanıma kadar kararmaz.



EV  YUFKASI

1 Kg.un
4 su  bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz

*Unumuzu geniş bir yoğurma kabına alıyoruz ortasını açıp önce tuzu sonra suyu azar azar ekleyip ele yapışmayan bir hamur yoguruyoruz.
*Hamuru 5-10 dakika dinlenmeye bırakıyoruz.
*Hamur dinlendikten sonra mandalina büyüklüğünde yumaklar döküp üzerine nemli bir bez örtüp rahat açmak için 15 -20 dakika daha dinlendiriyoruz.
*İster elektrikli sacda isterseniz pizza tavasinda yada büyük bir teflon tavayı istiyoruz.
*Yumakların alt ve üstüne un serpip pisireceginiz saca göre  oklava ile açıyoruz.
*Küçük bir sacda yapacaksanız yumakları ceviz büyüklüğünde dökerseniz dağa iyi olur
*Açtığımız hamuru sacda arkalı önlü pisiriyoruz.
*Kuru yufkaları  üst üste bir tepsi içine koyuyoruz.
*Yufkalarin üzerine bir bez örtüp aylarca saklayabilirsiniz


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ÇİKOLATALI MiNi PASTA


 Çikolatalı Mini Pasta

Pandispanya için
(4-6 kişiliktir )
2 yumurta
1 tepeli su bardağı +1 yemek kaşığı  (150gr )un
1 buçuk tepeli yemek kaşığı  (40gr )nişasta
1 tepeli çay bardağı şeker
2 yemek kaşığı ıspanak püresi
yarım çay bardağı ılık su
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
bir fiske tuz

Kreması için
500 gr.süt
1 su bardağından bir parmak eksik  (90gr )un
1 çay bardağı tepeli  (80gr )şeker
1 tepeli yemek kaşığı  (20gr )nişasta
2 tepeli yemek kaşığı kakao
40 gr.çikolata
2  paket vanilya

Süslemek için
200 gr. orman meyvesi
1 tane muz
renkli şekerler
1 paket kremsanti +1 su bardağı soğuk süt  (ikisini çırpıp krema torbasına dolduruyoruz )

Yumurtanın sarısını şeker, ılık su ve ıspanak püresini birlikte 10 dakika yüksek ayarda mikserle çırpıyoruz.
Yumurtanın beyazını tuzla birlikte köpük haline gelene kadar çırpıyoruz.
İki harcı birleştiriyoruz.
Un, vanilya, nişasta ve kabartma tozunu eleğe koyup bir kez eleyip tekrar eleğe koyup karıştırdığımız harca eleyerek ekleyip spatulayla karıştırarak yediriyoruz.
20 'lik kelepçeli kek kalıbının tabanını tereyağ ile yağlayıp unluyoruz. Harcımızı boşaltıp mutfak tezgahına bir kaç kez vurarak kabarcıklarını alıyoruz.
Önceden ısıttıgımız fırında 200'C pisiriyoruz.
Tencerenin içerisine un, nişasta, şekeri ve kakaoyu koyup kaşık la karıştırıyoruz sütünü yavaşça ekleyip ocakta koyulasana kadar karıştırarak pisiriyoruz kaynamaya başlayınca çikolatayı ekleyip ocaktan alıyoruz. İlk sıcaklığı geçince vanilyasını ekliyoruz. Arada bir karıştırarak soğutuyoruz. Pastaya kullanmadan önce mikserle yüksek ayarda 5 dakika kadar çırpıyoruz.
Pandispanyayı dört eşit parçaya kesiyoruz. Her kata krema sürüp meyve diziyoruz bütün katlara aynı işlemi yapıyoruz.
Kalan krema ile pastamızı kaplıyoruz . Kremşanti ile pastamızı süslüyoruz renkli şekerlerle de pastamızı renklendirecek pastamızı tamamlıyoruz. Buzdolabında bir saat kadar dinlendirdikten sonra servis ediyoruz afiyet olsun.
Bizi facebooktan takip edebilirsiniz https://www.facebook.com/mutfakkeyfim











  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
f