Blogger tarafından desteklenmektedir.
RSS

BES CAYI



Bugunki Beş Çayını Memleketimin Tokat/Zile yöresinin en güzel lezzetlerini sunuyorum.
     ZİLE BATI
     HAŞHAŞLI BÜKME BÖREK
     KALBURA BASTI




ZiLE BATI

https://yaseminlemutfakta.blogspot.com/2015/03/zile-bat.html

Bol Ekşili biraz Acılı salamura üzüm yaprağıyla da nefis olan Tokat /Zile 'den kendi yöremden adına Türküler yazılmış  özel bir lezzettir BAT
Zile'li  hanımların özellikle gelin hamamlarında , hamam sefası olarak ve  beş çayında sıcak  köy ekmeğiyle yanında Semaver çayı ile sundukları yöresel bir lezzettir.

2 su bardağı yeşil mercimek

1 su bardağı ince bulgur
4 su bardağı soğuk su
1 kase yeşil maydanoz
1adet kuru soğan
2-3 adet yeşil maydanoz
1 kase dereotu
2 yemek kaşığı kuru reyhan
2 tepeli yemek kaşığı biber salçası


yarım limon suyu yada 1 çay kaşığı limon tuzu
1 tatlı kaşığı pul biber, tuzÜzerine
1kase cevizYeşil mercimegi bol suyla tencerede pisiriyoruz.
Mercimek pistikten sonra ince bulguru ve salçayı da ilave edip bulgur ıslanana kadar bekletiyoruz. Bu arada soğumuş
olur.
Soğanı, maydanoz ve deteotunu ince ince dogruyoruz.
Demlenip soguyan bata soğuk suyunu ekleyip tuzunu ,biberini limonunu katıp karıştırıyoruz.
Tadını kontrol edip tuzlu limonlu yada acı dilediginiz gibi ayarlayıp soğuk olarak servis ediyoruz.
Yerken isteğe bağlı olarak ceviz ekeleyip salamura üzüm yaprağıyla sararak yiyebilirsiniz.Afiyet olsun https://www.facebook.com/mutfakkeyfim


HAŞHAŞLI BÜKME BÖREK

https://yaseminlemutfakta.blogspot.com/2016/02/zile-boregi.html

Tokatlı (Zile' li) olupta haşhaş bilmeyen yoktur diye düşünüyorum . Her evde bir haşhaş dibegi bulunurdu, Annemin bahçede haşhaş yetiştirdiğinide hatırlıyorum Küçük tüpte tavalar içinde karıştıra karıştıra kavrulan haşhaş kokusunu hala hissedebiliyorum.
Kavrulan Haşhaşları azar azar dibege koyup yerinden kalkmayan dibek sapıyla var gücüyle dövülen haşhaş emeği çok olduğu için değerlidir bizim oralarda. . .

2 su bardağı sıvı krema yada ılık süt
2 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
Un

İç Harcı için
1 kase dövülmüş Haşhaş
1 su bardağı sıvıyağ

Üzerine Sürmek için
1 yumurta

- Ilık sütün yada kremanın üzerine şekeri ve mayayı katıp eritiyoruz.
- Sıvıyağı, tuz ekleyip çırpacakla çırpıyoruz. Azar azar un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur yoguruyoruz.
- Hamurumuzu yarım saat dinlendiriyoruz.
- Hamurumuzdan 5-6 adet büyük yumak döküyoruz.
- Haşhaşla sıvıyağı karıştırıyoruz.
- Yumağımızı açabildiğiniz kadar açıp üzerine 2-3 yemek kaşığı haşhaş sürüyoruz. Yufkanın bir kenarından başlayarak rulo haline getiriyoruz. Ruloyu elimizle ileri geri sürterek biraz inceltiyoruz.
- Rulo halindeki hamuru bıçakla ikiye kesiyoruz. Hamurun iki ucunu farklı yönlere doğru yuvarlayıp yağlı fırın kağıdı serdigimiz tepsimizin ortasına bükerek yerleştiriyoruz.
- Bütün yumaklara aynı işlemi yapıyoruz. Tepside 15-20 dakika daha dinlendiriyoruz.
- Yumurtasını sürüp önceden ısıttıgımız fırında 200'C pisiriyoruz
- Afiyet olsun
- Bizi Facebooktan takip edebilirsiniz https://www.facebook.com/mutfakkeyfim


KALBURA BASTI
https://yaseminlemutfakta.blogspot.com/2017/06/kalbura-basti.html

Çocukluğumda Kalburları hatırlıyorum boy boy tel dolapların üzerinde asılı dururlardı.Komşular hasat zamanı birbirlerinden alır mercimekler bugdaylar tarlalardan ne çıkarsa kışa hazırlanırdı. Mahalle arasında büyümenin güzellikleriydi bizim gücümüz yetmesede çalışan annelerimizin arasında oyunlarımız güzeldi.
Gelelim günümüze Avusturyada kalbur yok tabiki modern süzgeçler ve eleklerde bu güzel tatlıyı yapmamıza yardımcı oluyor

125 gr.tereyağı yada margarin
1 çay bardağı Süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı irmik
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 buçuk -3 su bardağı un

İç  Harcı
1 kase iri çekilmiş ceviz

Süslemek için
Çekilmiş Antepfıstığı

Şerbet için
2 buçuk su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu

*Şeker ve suyu tencereye alıp kaynatıyoruz.Kaynadiktan sonra limon suyu ekleyip ocağı biraz kısıp 10 dakika daha kısık ateşte kaynatıp şerbeti ocaktan alıyoruz.
*Hamurumuz için bütün malzemeyi yoğurma kabına alıp azar azar un ekleyerek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur yoguruyoruz.
*Hamurumuzdan 20 adet cevizden biraz büyük yumaklar döküyoruz.
*Plastik süzgecin üzerini sıvıyağla biraz yağlayıp yumakları şu bardağı ağzı kadar açıyoruz. İçerisine 1 tatlı kaşığı ceviz koyuyoruz. Kenarlarından biraz kaldırıp kapatıyoruz. Hamuru elinizle tutup süzgeci ters çevirin ve deliklerinden çıkan hamurlara bastırıp alttan da biraz yavaşça çekerek kalbura bastı tatlımızi hazırlıyoruz. Böylece üzerindeki pütürler daha belirgin ve güzel olacaktır.
*Önceden ısıtılmış fırında 185'C pisiriyoruz.
*Tatlımız fırından çıktıktan 5 dakika sonrasında ilk sıcaklığı geçince ılık şerbeti üzerine döküyoruz.
*Afiyet olsun
https://www.facebook.com/mutfakkeyfim






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
f