Blogger tarafından desteklenmektedir.
RSS

BAYRAM TATLILARI


               BAYRAM TATLILARI


KALBURABASTI
TRİLEÇE
FINCANDA TOP KADAYIF





KALBURA BASTI

http://yaseminlemutfakta.blogspot.com/2017/06/kalbura-basti.html detayli anlatim ve resimler icin linki tiklayiniz


Çocukluğumda Kalburları hatırlıyorum boy boy tel dolapların üzerinde asılı dururlardı.Komşular hasat zamanı birbirlerinden alır mercimekler bugdaylar tarlalardan ne çıkarsa kışa hazırlanırdı. Mahalle arasında büyümenin güzellikleriydi bizim gücümüz yetmesede çalışan annelerimizin arasında oyunlarımız güzeldi.
Gelelim günümüze Avusturyada kalbur yok tabiki modern süzgeçler ve eleklerde bu güzel tatlıyı yapmamıza yardımcı oluyor

125 gr.tereyağı yada margarin
1 çay bardağı Süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı irmik
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 buçuk -3 su bardağı un

İç  Harcı
1 kase iri çekilmiş ceviz

Süslemek için
Çekilmiş Antepfıstığı

Şerbet için
2 buçuk su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu

*Şeker ve suyu tencereye alıp kaynatıyoruz.Kaynadiktan sonra limon suyu ekleyip ocağı biraz kısıp 10 dakika daha kısık ateşte kaynatıp şerbeti ocaktan alıyoruz.
*Hamurumuz için bütün malzemeyi yoğurma kabına alıp azar azar un ekleyerek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur yoguruyoruz.
*Hamurumuzdan 20 adet cevizden biraz büyük yumaklar döküyoruz.
*Plastik süzgecin üzerini sıvıyağla biraz yağlayıp yumakları şu bardağı ağzı kadar açıyoruz. İçerisine 1 tatlı kaşığı ceviz koyuyoruz. Kenarlarından biraz kaldırıp kapatıyoruz. Hamuru elinizle tutup süzgeci ters çevirin ve deliklerinden çıkan hamurlara bastırıp alttan da biraz yavaşça çekerek kalbura bastı tatlımızi hazırlıyoruz. Böylece üzerindeki pütürler daha belirgin ve güzel olacaktır.
*Önceden ısıtılmış fırında 185'C pisiriyoruz.
*Tatlımız fırından çıktıktan 5 dakika sonrasında ilk sıcaklığı geçince ılık şerbeti üzerine döküyoruz.
*Afiyet olsun



TRiLECE

http://yaseminlemutfakta.blogspot.com/2017/05/trilice.html detayli anlatim ve resimler icin linki tiklayiniz

●Keki için

*5 yumurta
*1şu bardağından bir parmak eksik şeker
*1 buçuk su bardağı un
*1 paket kabartma tozu
*1paket vanilya

●Süt Şerbeti
*3 buçuk su bardağı süt
*3 yemek kaşığı şeker
*1 kutu sıvı krema  (200ml)

●Karemal Sosu için

*7 yemek kaşığı şeker
*1 yemek kaşığı tereyağı
*1 kutu krema (200ml)

Ara kreması için
*2 paket  kremsanti
*1 buçuk su bardağı soğuk süt

●Yumurtaları şekerle köpürüp mayonez kıvamı alana kadar çırpıyoruz.Un kabartma tozu ve vanilya şekerini eleyerek ilave ediyoruz.
Büyük boy borcam tepsiye yağlı kağıt serip kekimizi bosaltiyoruz. Önceden ısıtılmış fırında 180 'C pişiriyoruz.

●Süt şerbeti için süt, krema ve şekeri 2 dakika yüksek ayarda cırpıyoruz. Buzdolabında bekletiyoruz.

●Süt ve krem şantiyi kıvam alana kadar cirpiyoruz. Bir kepçe kadarını krema torbasına alıp buzdolabında bekletiyoruz.

●Kekimizi fırından çıkarttıktan sonra ters çevirip yağlı fırın kağıdını çıkartıp aynı tepsiye ters olarak geri yerlestiriyoruz.
Çöp şişle keke delikler açıp ılıkken soğuk süt şerbetini kekin üzerine boşaltıyoruz.

●Karamell sosu için şekeri teflon tavaya boşaltıp orta ateşte şekeri eritiyoruz. Renk almaya başlayınca tereyağını ekliyoruz. Tereyağı erdikten sonra sıvı kremayı ekleyip hızlı bir şekilde karıştırıp şekeri eritiyoruz. Tereyağını eklediğimiz de şeker topaklanabilir panik yapmayın krema ekleyince eriyecektir.

●Kekin üzerine kremsantiyi boşaltıp spatulayla duzelttikten sonra üzerine ılık Karemal sosunu boşaltıp düzeltiyoruz.Krema torbasındaki kremsantiyi kekin üzerine parelel olarak sıkıp, kürdanla şekillendiriyoruz.
● Bir gün buzdolabında beklettikten sonra servis ediyoruz. Afiyet olsun



FiNCANDA TOP KADAYIF
http://yaseminlemutfakta.blogspot.com/2016/02/fincanda-top-kadayif.html detayli ve resimli anlatim icin linki tiklayiniz
Muğla 'dan aldığımız Kadayıflar Fadime Serimer Annannemizin ellerinden lezzete dönüştü ellerin dert görmesin.

•    300 gr taze kadayıf
•    125 gr eritilmiş tereyağı
•   1kase iri çekilmiş ceviz

Şerbeti için
•    3 su bardağı su
•    3 su bardağı şeker
•    1 çorba kaşığı limon suyu


●  Su ve şekeri tencereye alıp kaynatıyoruz. Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra limon suyu ekleyip birkac dakika daha kaynatııp ocaktan alıp şerbeti soğumaya bırakıyoruz.
●  Tereyağını bir tavada ertiip, soğumaya bırakıyoruz.
●  Kadayıfları geniş bir kaba alııp havalandırarak didikliyoruz. Soğumuş tereyağını ekleyip iyice harmanlıyoruz.
● Küçük kahve fincanına bir parça kadayıfı resimdeki gibi yerleştiriyoruz. Parmak uçlarımızla  hafifçe bastırıp, üzerine bolca ceviz serpiştiriyoruz, Fincanın kenarlarındaki  kadayıfları kapatıp tekrar bastırıyoruz .
●  Fincandaki top kadayıf tepsiye ters çeviriyoruz.
●  Kadayıflar bitene kadar aynı  işlemi yapıyoruz.
● Önceden ısıttıgımız fırında ısıtılmış 175'C kızarana kadar pişiriyoruz.
● Pişen kadayıflar fırından çıkartııp soğuk şerbeti sıcak kadayıfların üzerlerine gezdirilerek döküyoruz.
● Soğuyunca üzerlerine isteğinize göre antep fıstığı yada jaymakla  süsleyerek servis yapıyoruz.
● Afiyet olsun

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
f