Ev Tarhanası ( Tokat Yöresinden )
Yöre yöre yapılışı değişse de Tarhana anne yemeklerinin, babaevinin kokularındandır. Tokat'da iki çeşit tarhana yapılır. Avusturyada memleketteki gibi olmasada hayatın getirdiği koşullara göre tarhanamızı yaptık. Annem ellerin dert görmesin sayende Tarhanamı da kendim yapıyorum. Benim ayaklı yemek kitabım annem ;) seni seviyorum
Yoğurdu için
5 kg.taze süt
4 yemek kaşığı yoğurt
3 su bardağı aşure buğdayı (yarma)
2 su bardağı çekilmiş aşure buğdayı ( çekilmiş yarma)
2 tane yumurta
4 tepeli yemek kaşığı un
Soğuk su
Tuz
- Tarhanamızı için ilk önce ev yoğurdunu hazırlıyoruz.
-Sütü bir tencerede fokur fokur kaynatıyoruz .Ocaktan aldıktan sonra ılımaya bırakıyoruz. Serçe parmağımızla sütün ılıklığını kontrol edip parmagımızı yakmayacak derecedeyken yoğurdu katıp karıştırıyoruz. Kapağını kapatıp küçük bir battaniye yada kalın bir bezle sarıp ertesi güne kadar hiç açmadan bekletiyoruz.Yoğurdu 3 gün buzdolabında bekletip biraz ekşimesini sağlıyoruz.
- Aşure buğdayını (yarmayı) ayıklayıp bol su ile bir gün önceden ıslatıyoruz.
- Geniş bir tencereye yumurtayı kırıp bir köşesinede unu koyuyoruz, önce azar azar mayalanan yoğurttan ekleyip sonra hepsini boşaltıp çırpacakla çırpıyoruz.
-Hazırladığımız karışıma soğuk su ilave edip ayran kıvamına getiriyoruz.
- Aşure buğdayının suyunu süzüp tencereye ekliyoruz.
- Tencereyi orta ateşe koyup, Tarhanamız kaynayana kadar karıştırıyoruz .
- Kaynadıktan sonra ocağı iyice kısıp, Tarhanaya çekilmiş aşure buğdayını ekliyoruz. Kısık ateşte yarım saat daha pişiriyor.
- Kaynadıkça tarhana kıvam alıp koyulaşaçaktır.Ocaktan alıp tuzunu atıp karıştırıyoruz.
- Soğuduktan sonra birer çorbalık buzluk poşetine koyup derin dondurucuya atıyoruz.
- Yaz mevsiminde yaparsanız soğuyan tarhanayı kaşık kaşık temiz bir bez üzerine döküp kurutabilirsiniz.
- Afiyet olsun.
TARHANA ÇORBASI
1 Paket tarhana
Su
3-4 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağ
Nane
Pul biber , tuz
Buzluktan çıkarttığımız Tarhanayı tencereye boşaltıp üzerine 3 su bardağı su ekleyip ocakta kaynatıyoruz.
Sarmısakları soyup havanda dövüyoruz, yağ tavasına tereyağını eritip sarımsakları biraz kavurup nanesini ekleyip ocaktan alıyoruz tuz ve pul biberini de atıp kaynayan tarhanaya boşaltıp karıştırıyoruz. Tarhanamız koyu olursa biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Yaseminle Mutfak Keyfi INSTAGRAM: https://instagram.com/yaseminle.mutfak.keyfi?igshid=1bqpg0c3mq20g
Yaseminle Mutfak Keyfi FACEBOOK: https://www.facebook.com/mutfakkeyfim
1 yorum:
Teşekkürler aradığım tarifi buldum.
Yorum Gönder