Blogger tarafından desteklenmektedir.
RSS

SIKMA KÖFTE



Sıkma Köfte

Her yörenin yemek kültürü farklı olsada bazı yemekler her yörede yapılmaktadır. Memleketim Tokat 'ın yemekleri Orta Karadeniz ve iç Anadolu yörelerinde de farklı isimlerde yer almaktadır.
Bu akşam da yöresel bir lezzete biraz kendimce birşeyler katarak hazırladım. Çocukluğumuzda tepsilerle yapılır yer sofrasının ortasına konur kenarlarına çay tabağında pul biberle sunulur ve kibrit çöpü batırarak yerdik. Güzel günlerdi.

2 su bardağı çekilmiş aşure buğdayı yada ince bulgur
1 su bardağı irmik
2 su bardağı sıcak su
1 yumurta
1 tepeli yemek kaşığı un
tuz, karabiber, kırmızı toz biber

Sosu için
100gr tereyağ
1 yemek kaşığı salça
4 adet domates
2 diş sarımsak
tuz,

Çekilmiş Yarma (aşure buğdayı ) yada ince bulgurla irmigi karıştırıp üzerine sıcak suyu boşaltıyoruz tuzunu ve baharatlarını atıp karıştırıyoruz. Üzerini örtüp biraz soğumasını ve ıslanmasını bekliyoruz.
Soğuyan harcı özleşene kadar  yoguruyoruz. Sonra yumurtasını kırıp ununu ekliyoruz tekrar yoğurup (sakız gibi olana kadar ).
Bir kase su alıp elimizi batırıp köfteden ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avucumuzda döndüre döndüre sıkarak şekillendiriyoruz. Tabağa biraz un serpip köfteleri diziyoruz. Bütün harç bitene kadar aynı işlemleri yapıyoruz.
Geniş bir tencerede suyu kaynatıp içerisine tuz atıyoruz. Yaptığımız köfteleri kaynayan suya bırakıyoruz.
Küçük tavada tereyağını eritip sarımsakları biraz kavurup salçasını ekliyoruz. Domatesleri soyup minik minik doğrayıp tavaya ilave ediyoruz tuzunu atıp altını kısıyoruz.
Köfteler pişince suyun üzerine çıkacaktır suyunu süzdürüp servis tabağına alıyoruz. Üzerine istediğiniz gibi domates sosunu gezdirip servis ediyoruz.
Sadece tereyağlı ve salçalı sos yapabileceğiniz gibi isteğe bağlı olarak sarımsaklı yoğurtla da servis edebilirsiniz.  Afiyet olsun.
 
Yaseminle Mutfak Keyfi FACEBOOK: https://www.facebook.com/mutfakkeyfim










  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
f