Blogger tarafından desteklenmektedir.
RSS

PEYNiRLi RULO BÖREK






Çocukluğumuz oklava gölgesinde geçti.
Mahalle kadınları önce gazel (kuru yaprak) toplarlar tarlalarda bağlarda sonra o gazellerle kış için imece usul her hafta bir aileye kater kater işkefeler (yufkalar) yaparlardı.
Unlar çuval çuval değirmenden gelirdi bende bu ortamda büyüdüğüm için el açması börekler çok kolayıma geliyor.
Şimdiki modern mutfaklarda saç kokusu oklava sesi fazla olmasada büyüklerimin sayesinde öğrendiklerimi devam ettirmeye çalışanlardanım.


Peynirli Rulo Börek
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket yaş maya
1yemek kaşığı şeker
2 adet küp şeker
Un (1300gr.)

İç Harcı
2 kalıp beyaz peynir
1 tutam kuru yada yeşil maydanoz
Pul biber

Ara katlara sürmek için
200 gram tereyağ

Üzerine sürmek için
2 yumurta sarısı

Yaş maya ve şekere ılık sütü ekleyip karıştırıyoruz. Ilık su sıvıyağ ve tuzunu atıp çırpacakla karıştırıyoruz azar azar un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur yoguruyoruz.
Hamurumuzu yarım saat dinlendiriyoruz. Dinlenen hamurdan 20 tane yumak yapıyoruz üzerine nemli bir bezle kapatıp 10 dakika dinlendiriyoruz.
Beyaz peyniri ufalayip içerisine pul biber ve kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırıyoruz.
Yumakları tek tek açabildiğiniz kadar açıp üzerine 2 yemek kaşığı kadar tereyağ sürüyoruz.
Yufkanın bir kenarına peynirli harçtan koyup bir köşeden başlayarak yufkayı rulo yapıyoruz.
Rulo yaptığımız hamuru elinizle ileri geri sürterek inceltiyoruz.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serip rulo halindeki hamuru tepsinin ortasına sararak koyuyoruz. Diger yumaklara da aynı işlemi yapıp tepsiyi dolduruyoruz.
Yumurtasını sürüp 185'C pisiriyoruz.
Afiyet olsun














  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
f